Ingezonden persbericht


JOVD redt Schiphol!

Jonge liberalen starten petitiecampagne tegen belachelijke vliegtaks

Den Haag, 11 juli 2008 - De JOVD is een petitiecampagne gestart tegen de vliegtaks. Volgens de jonge liberalen is deze domme en ondoordachte belasting een ramp voor milieu, burger en de luchthavens. De komende weken gaat de JOVD luchthavens af om handtekeningen te verzamelen tegen de vliegtaks. De petitie kan ook getekend worden op de speciale site www.redschiphol.nl.

Volgens de JOVD is het tijd voor een brede volksopstand tegen de vliegtaks. De jonge liberalen roepen alle Nederlanders op de petitie te tekenen. Landelijk Voorzitter Jeroen Diepemaat: "Toen de vliegtaks vorig jaar werd ingevoerd was er al wat tegenstand. Nu blijkt dat deze alleen maar nadelen heeft moet er nòg bredere steun voor afschaffing te vinden zijn. Juist tijdens deze vakantieperiode springt het in het oog hoeveel vakantiegangers door deze belasting benadeeld worden. We gaan de komende weken dan ook zeker veel steun verkrijgen!" De JOVD verzamelt de opgehaalde handtekeningen in een schatkist. De sleutel hiervan zal na afloop worden overhandigd aan minister Bos, die zijn taak als schatkistbewaarder volgens de jonge liberalen niet serieus neemt.

Door de vliegtaks verliest Schiphol dit jaar honderdduizenden klanten. De luchthaven spreekt van een crisissituatie. Volgens de JOVD is het nu tijd om in te zien dat de belasting haar doel voorbijschiet. Jeroen Diepemaat: "Het is dit jaar de derde keer in de geschiedenis van Schiphol dat de luchthaven niet groeit. Reizigers vluchten massaal naar luchthavens in België en Duitsland, waar ze de milieubelasting niet hoeven te betalen. Het kabinet zet de toekomst van een van de pijlers van de economie rücksichtloss op het spel voor wat meer speelgeld".

Volgens Diepemaat probeert het kabinet over de rug van het milieu, de burgers en de luchthavens wat extra geld binnen te slepen. "Als het geld dat met de vliegtaks werd opgehaald direct werd besteed aan milieumaatregelen of onderzoek naar alternatieve brandstoffen, viel er nog iets voor te zeggen. Het gaat echter rechtstreeks de lekke schatkist van minister Bos in. Niemand wint in deze situatie: het milieu niet, de burger niet, en de economie niet. Daarom zeggen wij: een enkeltje naar het verleden voor de vliegtaks".

De petitie kan de komende weken getekend worden op een van Nederlands' luchthavens, en op www.redschiphol.nl