Meer onderzoek naar achterhalen crimineel vermogen

Nieuwsbericht | 12-07-2008

Het Openbaar Ministerie krijgt meer mogelijkheden om financieel onderzoek te doen naar het vermogen van een crimineel die probeert aan zijn betalingsverplichting uit een Plukze-maatregel te ontkomen. Wil die slagen dan moet justitie het bedrag dat de rechter oplegt ook daadwerkelijk kunnen incasseren. Minister Hirsch Ballin wil met een wetsvoorstel voorkomen dat criminelen met hun geld opnieuw misdrijven plegen of het investeren in het legale economische verkeer.

Criminelen verbergen op slinkse wijze - soms in het buitenland - hun vermogen, omdat ze het misdaadgeld niet aan justitie willen afdragen terwijl de rechter ze daartoe wel heeft veroordeeld. Criminelen houden er bijvoorbeeld een luxe levensstijl op na, die niet overeenkomt met hun legale inkomsten. In zulke gevallen moet aanvullend financieel onderzoek mogelijk zijn om het criminele vermogen alsnog te achterhalen. De openstaande bedragen kunnen dan worden geïncasseerd.

De nieuwe mogelijkheden verbeteren de positie van de officier van justitie tijdens de executiefase van de ontnemingsmaatregel. Nu kan hij geen onderzoek doen, maar alleen beslag leggen en dat is lastig als het vermogen zoek is of goederen op naam van een ander staan. Daarom wil de minister - in zware zaken - opsporingsbevoegdheden inzetten, zodat de financiële handel en wandel van een veroordeelde duidelijker in beeld komt.

Meer informatie


* Wetsvoorstel en Toelichting Maatregel ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordee12-07-2008 | pdf-document, 0.11
Zie het origineel
MB

* Meer onderzoek naar crimineel vermogen