Socialistische Partij

Companen bevestigt volkshuisvestingscijfers SP

12-07-2008 * Organisatieadvies- en onderzoeksbureau Companen heeft in opdracht van de gemeenten en woningbouwcorporaties in Noord Kennemerland een betrouwbaar onderzoek gehouden naar de woonwensen en woonbeleving van de inwoners van de regio. Dit onderzoek is tevens uitgesplitst naar de deelnemende gemeenten. Voor Alkmaar kwamen daar interessante gegevens uit. Om aan de woningbehoefte te voldoen zal Alkmaar 3500 woningen in de meest betaalbare categorie dienen te realiseren.

Voor de woningcategoirie 1 in de huursector blijkt de behoefte 60% en in woningcategorie 2 is dit circa 15%. Tevens blijkt er een overschot te zijn van 800 duurdere huurwoningen en een overschot van 500 duurdere koopwoningen te zijn. Er is een behoefte aan 1500 extra huurwoningen met een huur tot aan 500 euro (vergelijk met categorie 1 woningen ) waarvan nu na wetenschappelijk onderzoek blijkt dat daarvan een deel van 1300 woningen is van onder de 350 euro .

Wat betreft koopwoningen is er een behoefte aan 2000 betaalbare woningen in categorie 1.

Tijdens de verkiezingen gaf de SP aan dat er minimaal 5000 woningen bijgebouwd moesten worden waarvan 3500 betaalbare woningen. Afgelopen jaar hebben we deze getallen herzien en hebben we aangegeven dat 60% van de woningvoorraad overeen dient te komen met de 60 % huishoudens die onder modaal leven (categorie 1 tot 490 euro per maand). Gezien de herstructurering van wijken met betaalbare woningen, waar voor elke 100 betaalbare woningen er slechts 30 terugkomen en 70 dure koop en huurwoningen verrijzen, stelde de SP dat er eerst maar eens begonnen diende te worden met het plannen van ruim 3000 betaalbare woningen. De SP sprak de vrees uit dat mensen die nu een te dure woning zouden aanschaffen zeer snel te maken zouden krijgen met waardevermindering van hun bezit en uiteindelijk opgescheept zouden zitten met torenhoge schulden.

Als Alkmaar niet stopt met sloop van betaalbare woningen en steeds meer woningen neerzet in het duurdere woningsegment, dan is er voor mensen met een laag inkomen geen woning meer te vinden en zullen mensen met een bovenmodaal inkomen bij verkoop van hun woning diep in de schulden komen te zitten waar zij tientallen jaren onder gebukt zullen gaan.

De SP gaat er van uit dat het gemeentebestuur en de woningbouwcorporaties deze informatie serieus nemen en dat er vanaf nu een andere koers gevaren zal worden.