Voedsel en Waren Autoriteit

Terschellingse horeca beboet door VWA

12 juli 2008 - nieuwsbericht

De afgelopen dagen heeft de VWA op Terschelling intensief gecontroleerd op de verstrekking van alcohol aan jongeren. Er zijn acht boetes en twee schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld.

Er bleek alcohol verkocht te worden aan de jeugd in supermarkten, op campings, in een slijterij en in café´s. Bij een discotheek werd, met succes, gewerkt met een strikt deurbeleid en een polsbandjessysteem. Op campings werd veel alcohol gebruikt, ook door jeugd onder de 16 jaar. Twee ondernemers toonden tijdens de inspecties agressief gedrag. Over de bevindingen is contact geweest met de lokale politie en de burgemeester.

De VWA controleert dit jaar in het hele land intensief op de verkoop van alcohol aan jongeren. Het is verboden alcoholhoudende drank te verstrekken aan jongeren onder de 16 jaar. Sterke drank mag alleen verkocht worden aan jongeren van 18 jaar of ouder. De leeftijd van de jongeren moet vastgesteld worden door middel van een officieel ID-bewijs. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete die kan oplopen tot 3.600 euro.

De VWA voert de komende maanden tijdens diverse landelijke en regionale evenementen controles uit. Behalve de controles op de Drank- en Horecawet controleert de VWA ook op het rookvrij zijn van de horeca en de veiligheid van etenswaren. De VWA controleert onder andere tijdens de Sneekweek, de Nijmeegse vierdaagse, de Tilburgse kermis en het Leids ontzet.

De overheid wil jongeren beschermen tegen de schadelijke gevolgen van alcohol. Jongeren drinken op te jonge leeftijd en te veel alcohol, hetgeen aantoonbaar schadelijke gevolgen heeft voor onder andere de ontwikkeling van de hersenen

Tips voor ondernemers
Neem vooraf maatregelen om de verkoop van alcohol aan jongeren te voorkomen. Voorbeelden van preventieve maatregelen zijn:


* leeftijdscontrole bij de ingang van bijvoorbeeld een feesttent (polsbandjessysteem);
* aanwezigheid van een verantwoordelijk/leidinggevend persoon;
* instrueren van het personeel over de regels en de werkwijze (bijvoorbeeld altijd naar het identiteitsbewijs vragen);
* informeren van het publiek over de geldende leeftijdsgrenzen;
* controle tijdens het evenement op het doorgeven van alcohol aan jongeren.