KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

12-7-2008

Herfstachtige omstandigheden tijdens 1e dag ISAF WJK

Arhus, zaterdag 12 juli, Onder herfstachtige omstandigheden is het ISAF Jeugd WK te Arhus, Denemarken begonnen. Vrijdagavond kon het evenement nog net tussen de buien door geopend worden door de
kroonprins van Denemarken, vandaag waren de buien in de middag niet meer te ontwijken. Tijdens race 2 liep de wind in de buien al op naar ruim 25 knopen en was het zicht soms zeer slecht. Een stevige onweer klap zorgde zelfs voor het uitstellen van race 3 tot de volgende dag.

Voor onze Nederlandse zeilers was het weer niet ongewoon en over het algemeen konden we stellen dat ze er geen echte hinder van hebben ondervonden. Michelle en Maarten Max waren wel blij dat er geen 3e race kwam vandaag, beide moesten aan hun tenen om de fysiek sterkere zeilers bij te kunnen houden. Michelle slaagde maar gedeeltelijk in haar poging bij te blijven, de eerste wedstrijd werd een 20e plaats waar ze niet heel ontevreden mee was, maar in de tweede was het moeilijk de balans te houden. Harde vlagen en hoge golven maakten het moeilijk de snelheid terug te vinden.
Maarten Max wist knap 10e en 11e te worden in het sterke Laser veld, maar moest toezien hoe vooral de sterke uit Cyprus er vandoor ging.

De 29-ers waren erg scherp, Jason en Sam kwamen goed op snelheid en hun fanatisme werd zelfs een keer teruggefloten door de jury. Onder mooie planeer omstandigheden voor de wind trokken ze net iets te veel aan de schoten. Toch was het mooie resultaat een 5e en een 8e plaats. Jeske en Annemiek waren zelfs zo scherp dat ze de eerste race tegen een te vroege start aan liepen (OCS). De volgende wedstrijd was wel reglementair met een 2e plek. In de afgebroken derde race domineerde zij wederom het veld. Waarmee ze de concurrentie aangaven hen onder geen enkele omstandigheden meer te onderschatten.

Ondanks een minder gevoel in de Sirena SL16 catamaran, Rob en Mathijs klaagden vooral over snelheidsproblemen, wisten ook zij het evenement redelijk goed te beginnen met een 5e en 9e plaats.

Het Nederlandse team wacht dan nog wel op iets mooier weer, maar gelukkig is op deze herfstachtige dag het zonnetje toch al voorzichtig gaan schijnen. De weg naar goede eindresultaten ligt helemaal open.

Internetadres: www.youthworlds2008.org
E-mailadres:koen.verhart@watersportverbond.nl