Ingezonden persbericht

En scène les Pays-Bas! presenteert zich op het Festival d'Avignon

Amsterdam, 3

Meer Nederlands theater in Frankrijk!

Op 12 juli 2008 tijdens het festival d'Avignon zal het Nederlandse project En scène les Pays-Bas! zich aan het Franse theaterveld en de pers presenteren. En scène les Pays-Bas! moet er de komende twee jaar voor zorgen dat er nog meer dans en theater uit Nederland te zien is op de Franse podia en dat programmeurs en theatermakers uit beide landen elkaar beter weten te vinden.
Bij de presentatie zullen vertegenwoordigers van het Nederlandse en Franse veld aanwezig zijn zoals Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam, Rudi Wester van het Institut Néerlandais en Henk Scholten van Theater Instituut Nederland. Van Franse zijde zijn in ieder geval aanwezig Yveline Rapeau van La Villette Parijs, Isabelle Bertola van het Téâtre de la Marionnette, Laurent Mulheisen van Maison Antoine Vitez & Didier Fusillier in Créteil en een vertegenwoordiger van les Laboratoire d'Aubervilliers.
En scène les Pays-Bas! voorziet de komende twee jaar in (tweetalige) informatie voor makers en programmeurs uit Frankrijk en Nederland, organiseert bezoekersprogramma's voor Franse theaterprofessionals en biedt Nederlandse groepen waar nodig financiële ondersteuning. En scène les Pays-Bas! ging begin maart 2008 van start vanuit het Theater Instituut Nederland (TIN) en wordt ondersteund door het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+.

Via de website van het TIN komt uitgebreide informatie beschikbaar voor Nederlandse theatermakers over het Franse podiumkunstenlandschap inclusief profielen van mogelijke Franse partners zoals festivals en theaters. Voor het Franse veld komt er uitgebreide Franstalige informatie beschikbaar over Nederlandse gezelschappen. Daarnaast zullen de medewerkers van En scène les Pays-Bas! in Nederland en vanuit het Institut Néerlandais in Parijs vooral veel informatie op maat gaan leveren aan gezelschappen die belangstelling hebben om in Frankrijk op te treden en aan Fransen die interesse hebben in de Nederlandse podiumkunsten. Regelmatig zullen vertegenwoordigers uit het Franse theaterveld worden uitgenodigd om in ons land voorstellingen en festivals te bezoeken om kennis te maken met het Nederlandse podiumkunstenaanbod. Nederlandse gezelschappen komen in aanmerking voor financiële ondersteuning als zij geprogrammeerd worden door een van de Franse festivals of theaters die zich aan En scène les Pays-Bas! hebben verbonden.

Nederlandse bijdragen aan het festival d'Avignon dit jaar: Romeinse Tragedies van Toneelgroep Amsterdam (12, 13 ,14 juli); (PURGATORIO) POPOPERA en HELL van Emio Greco/Pieter Scholten; (17, 18, 19, 20 juli) en Frans Poelstra, Bach en his dramaturg van Frans Poelstra (18, 19, 20 juli). Op 14 juli wordt De dag en de nacht en de dag na de dood van Esther Gerritsen in het Frans voorgelezen.