Ingezonden persbericht

Groen weekeinde bij IVN Valkenburg aan de Geul

Het IVN Valkenburg aan de Geul heeft een groen weekeinde voor de deur staan. Met excursies rond uiteenlopende thema's.

Op zaterdag 12 juli kan men deelnemen aan een vogel-excursie langs de Worm. Deze excursie start om 09.00 uur bij de kerk te Haanrade. De vogels van de kleine stromen staan centraal, zoals ijsvogel en grote gele kwikstaart.

Op zondag 13 juli is er een ochtend-excursie door het stadspark van Sittard. Start is om 10.00 uur bij de ingang van zorgboerderij Ophovenerhof aan de Molenweg te Sittard. Het stadspark werd in fasen aangelegd tussen de jaren 1920 en 1927. Onder leiding en naar ontwerp van tuinarchitect Dirk Tersteegh werd het park in z.g. ,,landschapsstijl " gerealiseerd. De aanleg gebeurde in het kader van de werkverschaffing. Er heerste in die tijd grote werkeloosheid. Het park is in de loop der tijden gerenoveerd en aangepast. Bijzonder zijn de vele soorten exotische bomen die er groeien. Bomen als Anna Paulownaboom, Trompetboom, Watercypres, Moerascypres en Varenbeuk trekken bijzondere aandacht. Ook opvallend is de aan de rand van het park gelegen Scharlaken Eik, die bij gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard in 1937 werd aangeplant. Duur van de wandeling is circa twee uur. Deelname aan beide wandeling is gratis.

Op zondag 13 juli zijn er tevens een tweetal extra excursies mogelijk in de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Onder leiding van een gids kan men dan om 11.00 uur en om 14.00 uur een bezoek aan de kruidentuin brengen. Kruiden hebben de mensheid eeuwenlang ten dienste gestaan, zowel in de geneeskunde als in de keuken. Sinds de Oudheid zijn er allerlei toepassingen van kruiden geweest. Een merkwaardige leer is de zogeheten signatuurleer : aan de hand van uiterlijke kenmerken van kruiden kon men achterhalen tegen welke kwaal ze ingezet konden worden. Veel kruiden bezitten werkzame stoffen, die thans nog in de reguliere geneeskunde toepassingen kennen. In de alternatieve geneeswijzen spelen kruiden nog steeds een prominente rol. Deelname aan deze excursies bedragen de normale entreeprijzen van de tuin, 3 euro voor volwassenen, 2 1/2 euro voor 60+-ers en 1 euro voor kinderen tot en met 12 jaar.
Informatie over de activiteiten verschaft de secretaris, tel. 046-4524233 of via mail leonwillems@home.nl. Op de homepage van het IVN kan men ook gegevens over de excursies vinden, http://www.ivn.nl/valkenburg.

foto bijlage : stadspark Sittard

IVN Valkenburg aan de Geul
p/a Jozef Postmesstraat 16
6137 CK Sittard
t. 046-4524233
leonwillems@home.nl