Gemeente Voorschoten

Jaarmarkt en Paardenmarkt

Zondagmiddaglezing Jaarmarkt en Paardenmarkt

historisch museum In het kader van de huidige tentoonstelling `Het oude hart van Voorschoten' geeft de heer Jan Sloof, archivaris, een lezing over historie van de Jaarmarkt en Paardenmarkt. De lezing wordt gehouden op zondag 13 juli in het Historisch Museum Voorschoten, Voorstraat 17, en begint om 14.00 uur. Na afloop van de lezing is er gelegenheid de tentoonstelling te bezoeken. De toegang voor zowel de lezing als het museum is gratis.

De Voorstraat is van oudsher vanwege haar ligging op de route Delft-Leiden, zeer geschikt voor het houden van markten. Vanaf 1961 wordt de Weekmarkt en vanaf 1974 de kleurrijke Geraniummarkt er gehouden. De oudste markt is de Jaarmarkt, tegenwoordig Paardenmarkt. Die kent haar oorsprong in het begin van de dertiende eeuw. Jan Sloof zal op zijn welbekende enthousiaste wijze tijdens zijn lezing de historie van deze markt tot leven brengen. Hij zal vertellen over de oude akten waarin de markt wordt genoemd, de verandering van de markt in Paardenmarkt, en de redding van de Paardenmarkt die na de oorlog weinig belangstelling kende maar door inzet van een comité een nieuw leven werd ingeblazen.

Jan Sloof, gepensioneerd archivaris, houdt zich al vanaf 1966 bezig met de geschiedenis van Voorschoten, waar hij ook woont. Naast bestuurslid van het Historisch Museum Voorschoten is Jan Sloof als adviseur betrokken bij `Leefbaar Voorschoten'. Ook de publicatie `Als de linden konden spreken', dat onlangs is verschenen en te koop is bij het museum, is van zijn hand.

Na afloop van de lezing is de tentoonstelling `Het oude hart van Voorschoten' te bezoeken. Deze tentoonstelling loopt t/m 17 augustus 2008. Het museum is geopend op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur en is gevestigd aan de Voorstraat 17 te Voorschoten. De toegang is gratis. Meer informatie over het museum, komende tentoonstellingen en zondagmiddaglezingen is te vinden op de website van het Historisch Museum Voorschoten

De Stichting Historisch Museum Voorschoten is een stichting zonder winstoogmerk met als doel het historisch erfgoed van de gemeente Voorschoten voor het nageslacht te bewaren en voor geïnteresseerden tentoon te stellen. De stichting heeft hiervoor het Historisch Museum Voorschoten opgericht. De stichting steunt op vrijwilligers, vrijwillige bijdragen (Vrienden van het HMV) en donateurs.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Lisette Draaisma op telefoonnummer (06) 202 869 96, of per e-mail
* 10 juli 2008