Politie Gelderland-Zuid

Eerste avond Vierdaagsefeesten

Nijmegen, 13-07-2008 o De Vierdaagsefeesten 2008 zijn zaterdag 12 juli van start gegaan. De Algemeen Commandant van de politie kijkt terug op een goede eerste avond: er was een gezellige drukte - maar nergens werd het té druk, met een goede sfeer, relatief weinig incidenten en een aantal aanhoudingen dat met 8 laag te noemen is.

Volgens het ACBN bezochten over de hele dag ongeveer 150.000 mensen de feesten. De gezellige drukte leverde nergens in het feestgebied problemen op. Aan het begin van de avond was er grote belangstelling op de Waalkade/Labyrinth voor het optreden van Nick en Simon. Via lichtkranten werd het massaal toestromende publiek gevraagd om een andere locatie te kiezen. Vanaf 23.00 uur werd het erg druk bij het Hunnerpark. Rond middernacht werden bezoekers vanaf die locatie via de lichtkranten gevraagd niet meer richting Koningsplein te gaan. Daar was op dat moment de publieksdichtheid ook groot.

Eén uitzondering op het over het algemeen dus rustige en gezellige beeld van de eerste feestavond was een geweldsincident dat aan het eind van de nacht plaatsvond in de Van Welderenstraat. In deze zaak zijn vier aanhoudingen gedaan, waarover in een afzonderlijk nieuwsbericht later meer.

Beschrijving van enkele incidenten:

Op de Tweede Walstraat werd een 19-jarige inwoner van Nijmegen aangehouden. De verdachte zou een hem onbekende man in een café hebben aangesproken en vervolgens zonder aanleiding hebben geslagen. Toen de man aangaf hiervan niet gediend te zijn, bedreigde de 19-jarige hem vervolgens met een mes. Op basis van het doorgegeven signalement kon de politie de verdachte al snel aanhouden. De Nijmegenaar bleek een mes op zak te hebben dat in beslag werd genomen. Er is aangifte gedaan.

Op Kelfkensbos hield de politie een 24-jarige inwoner van Weert aan voor het niet voldoen aan bevel of vordering. Agenten zagen de man al schreeuwend en met bebloed gezicht naar een groep jongens lopen. Omdat zij wilden weten wat er aan de hand was, vroegen ze de man te blijven staan. De 24-jarige gaf hieraan geen gehoor, wilde niet in gesprek en verstoorde vervolgens de openbare orde. Daarop werd hij aangehouden.

Een 21-jarige Nijmegenaar werd op het Stationsplein aangehouden voor het slaan van een agent. Twee meisjes spraken de surveillerende agenten aan dat een man die naast hen stond, hen lastig zou vallen. Toen één van de agenten deze man aansprak, kreeg hij meteen een klap in zijn gezicht. Met enige moeite kon de politie de agressieve verdachte onder controle brengen. Hij is geboeid naar het politiebureau gebracht. De politieman heeft aangifte tegen hem gedaan.

In het Hunnerpark zag een beveiligingsmedewerker dat een jongeman in zijn eentje ruzie aan het zoeken was met een groep. Hierop werd deze jongen, van 16 uit Nijmegen, van het terrein gezet. Toen hij even later weer opdook en bedreigingen uitte, is hij meteen aangehouden. De beveiligingsman deed aangifte.

Twee personen zijn zaterdagnacht aangehouden voor belediging. Op de Lange Hezelstraat begon een 36-jarige Nijmegenaar zich op dreigende en confronterende wijze te bemoeien met het werk van agenten. Die hadden zojuist een melding gekregen van een mogelijk vechtpartijtje en vroegen daar aanwezige personen of zij iets hadden gezien. Toen de 36-jarige ook nog beledigingen uitte, werd hij aangehouden. Ook op de Kronenburgersingel bemoeide een later aangehouden verdachte zich met politiewerk. Agenten die bezig waren met de afhandeling van een vernieling (zie hieronder) werden daarbij belemmerd door een 54-jarige Nijmegenaar. De man bemoeide zich met getuigenverklaringen en ging voor een arrestantenbus staan die weg wilde rijden. Daarbij beledigde hij de politie.

Een 18-jarige inwoner van Nijmegen meldde zich in de loop van de nacht aan het politiebureau in verband met het vernielen van een winkelruit op de Stikke Hezelstraat. Na de melding dat een groep jeugd daar vernielingen aan het plegen was, hield de politie op aangeven van getuigen in eerste instantie een andere verdachte aan. Tijdens verhoor op het politiebureau bleek deze persoon echter geen verdachte, maar getuige. De echte dader meldde zich dus even later alsnog.

Tot slot was er één aanhouding wegens openbare dronkenschap, dit was op de Voerweg.

Alcoholcontroles
Zoals gebruikelijk houdt team Verkeershandhaving van de politie ook dit jaar weer grootschalige alcoholcontroles rondom de Vierdaagsefeesten. Ook het weer veilig thuiskomen hoort immers bij zon feest. Op hun eerste controleavond werd tegen 16 bestuurders proces-verbaal opgemaakt die met teveel alcohol op achter het stuur zaten.
(08)