Politie Noord-Holland-Noord

Snelle schippers op de bon

Graft-De Rijp, 13-07-2008 o Deze zomer gaat de politie Noord-Holland Noord de overlast en risicos van waterverkeer extra aanpakken. Varen is genieten, maar heeft ook een keerzijde: te snel varen, geluidshinder, schade aan het milieu en varen onder invloed van alcohol. Inmiddels heeft de politie in de gemeente Graft-de Rijp al vijftien schippers bekeurd wegens te hoge snelheden.

Iedere zomer komen bij de politie tientallen telefoontjes binnen van mensen die zich ergeren aan de manier waarop mensen door havens, dorpen en natuurgebieden varen. De vaarsurveillances die de politie houdt, zijn daarom met name gericht op te hard varen. Inmiddels zijn vijftien schippers op hun vaargedrag aangesproken. Zij kregen een bekeuring, die op kon lopen tot wel 1130 euro voor boten die meer dan 20 km/u te snel gingen.

Spelregels
Varen is genieten, maar kent wel een aantal spelregels. De schipper moet in het bezit zijn van een vaarbewijs en minstens 18 jaar oud zijn als de boot harder dan 20 km/u kan varen. Kinderen tussen de 12 en 16 jaar oud mogen alleen een motorboot besturen als die niet harder kan dan 13 km/u en onder de 12 jaar mogen zij helemaal geen motorboot besturen. Een motorboot moet een blusapparaat, zwemvesten en een dodemansknop hebben. Net al op de weg geldt ook op het water dat een boot besturen onder invloed van alcohol een misdrijf is.