KNHS



Jur Vrieling beste Nederlander in Grote Prijs van Twente

13 juli 2008
Jur Vrieling

Pas in de winning round werd haast gemaakt

GEESTEREN (KNHS) - Met maar liefst 68 deelnemers op de startlijst was van tevoren zeker dat de Grote Prijs van Twente een langdurige geschiedenis zou worden. De eerste ruiter kreeg het belsignaal voor vertrek te horen om 12.45 uur, terwijl de laatste ruiter de finish in de winning roud doorsneed om 18.30 uur. Toen was duidelijk dat de Fransman Patrice Delaveau met Katchina Mail de hoofdprijs had gewonnen, voor de Duitser Ludger Beerbaum met Coupe de Coeur. Beste Nederlander op de vierde plaats werd Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Emmerton, de hengst waarmee hij eerder dit jaar ook Nederlands kampioen werd.

Maar liefst 16 combinaties mochten terugkomen in de winning round, waarin men foutloos en snel diende te rijden om in aanmerking te komen voor één van de drie Volvo's die beschikbaar waren gesteld. In die winning round tikte Uriel Taken (Gorssel) twee balken uit de lepels met Rendez Vous en hij werd 16de. Dat deed Piet Raijmmakers (Asten) met van Schijndel's Curtis ook en hij werd vijftiende. Leon Thijssen (Baarlo) - met Olaf in beeld bij Rob Ehrens om mee te gaan als reserve naar HongKong - tikte na een foutloze eerste ronde twee balken af en werd 13de. Henk van de Pol (Knegsel) had met zijn Rhodos in zowel de eerste als in tweede ronde een balk uit de lepels getikt en werd twaalfde en daarmee eindigde hij net achter Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Primeval Wings. Met dit paard had Bruggink op vrijdagavond nog een belangrijke wedstrijd in Geesteren gewonnen. Misschien dat door de emoties het vizier bij Bruggink niet helemaal scherp was afgesteld, want vlak voor de winning round begon had de ruiter in de door duizenden omzoomde piste afscheid genomen van zijn toppaard Joel, die liet zien in alle welstand van zijn verdiende pensioen te gaan genieten.
Natuurlijk had het chauvinistische Twentse publiek graag gezien dat de hoofdprijs weer eens in Twente zou blijven en Mareille Schröder (geboren in Lattrop maar nu wonende in het Drentse Gees) had de kans voor het oprapen. Met Pino van Jan Boomkamp, die op vrijdagavond werd onderscheiden met de Twente Tribute, had zij zich foutloos geplaatst voor de winning round. Op de één na laatste hindernis sprong Pino net niet hoog genoeg en daarmee kwam de charmante amazone, tot afgrijzen tot het publiek, niet verder dan de achtste plaats. Eric van der Vleuten (Mierlo) besloot het met zijn nieuwe aanwinst VDL Groep Tomboy rustig aan te doen. Logisch, want deze twee zijn nog niet helemaal honderd procent op elkaar ingespeeld, waardoor Van der Vleuten weliswaar foutloos bleef, maarwel een strafpunt moest accepteren voor het overschrijden van de tijd. Daarmee werd van Eric zesde. Vincent Voorn (Dinteloord) - nog altijd in de race voor een plaats in het team van Hong Kong - bleef in beide omlopen zonder fouten met Audi's Alpapillon Armanie en werd vijfde, net achter Jur Vrieling.

Jur Vrieling liet zijn paard VDL Emmerton heel snel galopperen, iets wat niet de sterkste eigenschap van het paard is. "Misschien ben ik net iets te snel van start gegaan, waardoor het tempo vanaf de start iets te hoog lag. Daardoor konden we niet versnellen, wat anders nog wel mogelijk s. Toch ben ik best tevreden, want in alle proeven die er in Geesteren echt toe deden eindigde ik bij de eerste tien. Ook Mareille Schröder was tevreden. "Ik had direct een goed gevoel, want het kostte mijn hengst nergens echt moeite om er overheen te springen. Dat we die ene fout toch maakten was mijn schuld, want we reden wel heel hard op die oxer aan, waardoor Pino net niet de hoogte kon halen die nodig was", aldus Schröder.
Bondscoach Rob Ehrens was van mening dat hij een goede Grand Prix had gezien, die mogelijk iets te lang duurde. "Ook ik kreeg op een bepaald moment last van mijn achterwerk. Over de prestaties van Vrieling en Schröder ben ik zeer te spreken en ben er van overtuigd dat ze nog verder kunnen groeien", aldus Ehrens. Dat was Vrieling met hem eens. "VDL Emmerton en ik zijn nu nog net te onervaren, maar als de Olympische Spelen in Londen zijn is dit paard dertien en heb ik ook weer het nodige bijgeleerd".

Het was dus een langdurige geschiedenis in Geesteren, maar het publiek vermaakte zich opperbest, ook al had bijna de helft van het deelnemersveld meer dan twee springfouten. Eén van die deelnemers was Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blaauwendraad's O'Brien. Vlak bij de ingang weigerde de door drie stamboeken goedgekeurde hengst even dienst, wat de amazone op een weigering kwam te staan. Voorzitter Gerard Maathuis verklaarde na afloop dat 68 ruiters op de startlijst nooit weer zal voorkomen en dat de organisatie zich tot het uiterste zal inspannen om voor de komende edities van dit evenement het deelnemersveld in de Grote Prijs te beperken tot maximaal vijftig.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.csitwente.nl

Uitslag Grote Prijs:


1) Patrice Delaveau (Fra) - Katchina Mail - 0 / 0 - 46.91
2) Ludger Beerbaum (Dui) - Coupe de Coeur - 0 / 0 - 48.25
3) Gianni Govoni (Ita) - Joyau d'Opal - 0 / 0 - 51.11
4) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Emmerton - 0 / 0 - 51.38
5) Vincent Voorn (Dinteloord) - Audi's Alpapillon Armanie - 0 / 0 - 54.15
6) Eric van der Vleuten (Mierlo) - VDL Groep Tomboy - 1 / 0 - 62.33

Foto Jur Vrieling met VDL Emmerton door www.melissen.net / Remco Veurink