ABVAKABO FNV

Collega's vervangen en dagjes strand

Er valt in de zomer weinig te beleven op de werkvloer. Of toch wel? Twee ABVAKABO FNV-leden vertellen hoe zij de vakantiemaanden doorbrengen op het werk.

Elske (40 jaar), bijstandsconsulente bij een grote gemeente, gaat deze zomer haar collega's vervangen. "De meesten zijn in juli en augustus weg, tijdens de schoolvakanties van hun kinderen. Zelf heb ik geen kinderen, dus ik heb zelf ná de zomer vrij."
Elske heeft zo'n twintig directe collega's, van wie ze de bestanden (oftewel klanten) overneemt. Gemiddeld `beheert' een consulente 150 klanten. "Als die klanten van mijn collega's gaan bellen, dan help ik ze. Dat is veel werk, ja, maar andersom doen mijn collega's het natuurlijk ook voor mij als ik op vakantie ben." Het wordt niet alleen werken voor Elske. "Ik ga denk ik vaak lekker naar het strand. Na werktijd of tijdens de pauze, met collega's. Want ons kantoor staat in Scheveningen, vlakbij zee."

Tom (55 jaar) is bejaardenverzorger in een verzorgingshuis. Hij draait nachtdiensten. "Het is niet zo dat ik het tijdens de zomermaanden drukker heb. Soms draai ik een nachtje extra, maar dat weet je zó lang van te voren, dat het goed in te plannen is." Tom denkt dat het af en toe juist rustiger wordt. "Ik zorg voor onder andere twaalf dementerende bejaarden. Soms zijn de ouderen door het warme weer zo loom, dat ze gewoon lekker lang doorslapen."
Voor Tom betekenen de zomermaanden vooral: genieten van het mooie weer. "Ik kom 's ochtends mijn bed uit en ga lekker ontbijten, of naar het strand. Heerlijk."