ABVAKABO FNV

Groene fietsen en gratis Segways

De kilometervergoeding die je van je werkgever krijgt, dekken de benzinekosten amper. Het uitgelezen moment om even bij je werkgever te checken of je een fiets van de zaak kunt krijgen. De werkgever kan jouw fiets namelijk onbelast vergoeden. Voorwaarde is wel dat je meer dan de helft van de dagen dat je naar je werk gaat, op de tweewieler komt. Verder stimuleren sommige werkgevers thuiswerken, of betalen een fietsabonnement. Oók de moeite waard om uit te zoeken.

De gemeente Den Bosch heeft bijvoorbeeld deze maand tien Segways besteld voor haar werknemers. Dat zijn elektrische steps, die sinds 1 juli officieel de weg (het fietspad) op mogen. De vervoersmiddelen zijn bedoeld voor ambtenaren die veel van en naar het stadscentrum moeten rijden.

Ook de gemeente Rotterdam heeft iets aardigs verzonnen: een dienstfiets voor huisartsen. Meer dan honderd artsen ontvingen onlangs een tweewieler van de gemeente, een mooi alternatief voor die dure, benzineslurpende auto's waarin de meeste dokters huisbezoeken maken. Fietsende artsen geven nog een goed voorbeeld ook: bewegen is gezond voor je.