AutoRai

SEAT wint beide races in Estoril

(7/14/2008)
SEAT blijft het goed doen in de strijd om het FIA WK Toerwagens. Op het vroegere Grand Prix-circuit in het Portugese Estoril leverden de elfde en twaalfde race van het seizoen beide een zege voor SEAT op.

De eerste race werd gewonnen de Zweed Rickard Rydell, de zege in de tweede race ging naar de Portugese oud-Formule 1-coureur Tiago Monteiro, die voor eigen publiek zijn tweede overwinning in het WTCC behaalde. De Fransman Yvan Muller werd in de eerste race derde en in de tweede race tweede, eveneens met een SEAT Leon TDI. De Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel eindigde met zijn Leon met benzinemotor in de eerste race als tiende en in de tweede wedstrijd als twaalfde.

Het SEAT-fabrieksteam kon in Estoril tijdens het zesde WTCC-raceweekeinde van het seizoen al de zesde en zevende overwinning van het jaar laten aantekenen. De Zweed Rickard Rydell behaalde zijn eerste zege voor het Spaanse merk sinds hij begin dit jaar weer terugkeerde in de gelederen van het SEAT-fabrieksteam. Hij startte vanaf de tweede plaats en wist zich in een wedstrijd die volop actie en spannende momenten bood, al snel op te werken naar de leiding. Die gaf hij vervolgens niet meer uit handen en zo reed Rydell de zege naar huis. Met de Fransman Yvan Muller op de derde plaats, de Spanjaard Jordi Gené als vijfde en de Portugees Tiago Monteiro als zevende reden er nog drie SEAT-coureurs in de punten.

Vanwege de omgekeerde startvolgorde, die in het WTCC geldt voor de eerste acht rijders uit de eerste race, mocht Tiago Monteiro in de tweede wedstrijd tijdens zijn thuisevenement vanaf de eerste startrij vertrekken. Aanvankelijk reed hij nog op de tweede plaats, maar met een aanvallende rijstijl liet hij er geen enkele twijfel over bestaan wat zijn doel was in zijn thuisrace. Zijn pogingen waren al snel succesvol: in de tweede ronde nam Monteiro met een geslaagde inhaalmanoeuvre de leiding over en stelde zijn tweede WTCC-zege veilig. Eerder had de Portugees dit jaar al een race gewonnen op het circuit van Puebla in Mexico. De Franse SEAT-coureur Yvan Muller werd tweede, Rickard Rydell eindigde op de achtste plaats, terwijl ook Jordi Gené als negende nog voor SEAT in de top tien reed.

Halverwege het seizoen staan er nu drie SEAT-coureurs op de eerste drie plaatsen in de tussenstand van het kampioenschap. De Italiaanse routinier Gabriele Tarquini voert met 58 punten het rijdersklassement aan, Yvan Muller staat slechts één punt achter hem op de tweede plaats en Rickard Rydell is met 48 punten derde. Ook de Spanjaard Jordi Gené is met 34 punten op de zesde positie nog in kansrijke positie, terwijl Tiago Monteiro dankzij zijn succes in Estoril opklom tot de elfde plaats in het klassement.

De Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel reed in Estoril voor het eerst met een nieuwe evolutieversie van de tweeliter benzinemotor die in combinatie met een nieuw uitlaatsysteem een vermogenswinst opleverde. Niettemin kwam hij niet in aanmerking voor kampioenschappunten. In de eerste race werd hij tiende, in de tweede race kwam hij als twaalfde over de eindstreep. âIn de eerste wedstrijd werd ik vol van achteren aangereden, maar heb verder wel een goede race gereden. In de tweede race ging het ook wel aardig. Ik had onder andere een mooi gevecht met Alex Zanardi, maar kon verder weinig uitrichten. Met name op de rechte stukken verloor ik nog veel,â aldus Coronel.

De volgende races voor het WK worden op 27 juli verreden op het circuit van Brands Hatch in Groot-Brittannië.