KNHS


Groningen bijt spits af met provinciale titelstrijd 14 juli 2008
amandaslagter en tessa hoeksema. jpg

1 | 2

Veendam De provincie Groningen had vrijdag en zaterdag opnieuw de eer om een hele reeks van provinciale kampioenschappen te openen. In het fraaie park Borgerswold in Veendam werd onder matige weersomstandigheden gestreden om de Groninger titels èn de startbewijzen voor de Hippiade, op 30 augustus voor de ponys en op 12 en 13 september voor de paarden. Suzanne Tepper werd in Veendam tot springkampioene gekroond, terwijl Frans van den Heuvel de Z2-dressuur wist te winnen.

Met vijf combinaties in de ZZ was het springen in Groningen helaas maar mager bezet. Bij de vijf combinaties op de startlijst staat dan ook nog drie keer de naam van de 24-jarige Suzanne Tepper. Verder deden indoorkampioene Marjolijn te Velthuis en Yvonne van Dijk een gooi naar de titel. Louter amazones dus in deze zwaarste klasse en dat is best bijzonder.
Parcoursbouwer Tammo Mellema bouwde ondanks de geringe deelname pittige parcoursen en had de beschikking over prachtig materiaal en een prima piste. In de eerste omloop moest Yvonne van Dijk afhaken. De amazone uit het Drentse Annen kreeg onverwacht een foutje met Urlando (v. Indoctro), waarmee ze de laatste maanden juist zo goed in vorm was en onder andere in Zuidwolde won. In de tweede omloop bleef Van Dijk wel foutloos, maar de barrage kon ze dus vergeten.

Drukke dag
Tepper reed met al haar drie paarden nul, evenals haar enige overgebleven concurrente Marjolijn te Velthuis. Indoorkampioene Te Velthuis, woonachtig in het Duitse Papenburg, bood met haar paard Passion (v. Coramiro) goed partij, maar tegen de overmacht van Tepper kon ze niet op. Te Velthuis werd tweede met één balkje in de barrage.Tepper maakte met Riadne Velvet twee fouten. Daarna hoorde ze met Sensation één balkje vallen. Met de vos Twin Twin hield ze vervolgens wel de nul op het scorebord en verzekerde zich daarmee van de titel. Het was een hele drukke dag voor me, stelde Tepper. Maar ik heb drie goede ZZ-paarden en de eigenaren willen natuurlijk allemaal hun paard graag zien springen. Dus heb ik maar extra mn best gedaan, aldus Tepper, die ook internationaal al wat kansen krijgt. Komend weekend hoopt ze in Frankrijk te starten. Ze vindt het jammer dat de concurrentie in haar provincie niet wat groter is. Maar ik zou ook niet weten wat daar aan te doen valt. Rianty Zwart was tot voor kort zon geduchte concurrente, maar de amazone uit Oostwold moest in Veendam vanaf de zijlijn toekijken. Ze heeft nog altijd last van een flinke blessure, die Zwart opliep bij het skiën.

In de klasse Z, met daarin acht deelnemers, kwam het helaas niet tot een barrage. Martijn Veenstra wist als enige ruiter in beide omlopen foutloos te blijven. De 25-jarige ruiter uit Marum klaarde de klus met Vilora Vvm (v. Matterhorn). Veenstra rijdt voor stal Luimstra in Surhuisterveen, maar Vilora heeft hij zelf in eigendom, samen met zijn oom Tonnie van Mispelaar. De tweede plaats ging naar Nicole Botma, die met Unafraid een foutloos eerste rondje reed, maar in de tweede omloop twee balken hoorde vallen.
In de klasse M domineerde opnieuw Suzanne Tepper. Ze werd kampioen met KM Westpoint (v. Indorado) en pakte de reservetitel met KM Wings (v. Celano). Beide talentvolle paarden zijn in eigendom van Koen Meijer.

Dressuur
Frans van den Heuvel eiste de zwaarste dressuurtitel op. De 25-jarige ruiter uit Eenrum won in de Z2 beide onderdelen met zijn paard Santorini (v. Amsterdam). 'Ik ben in de L2 al eens kampioen geweest in Zuid-Holland, waar ik toen op een stal werkte. Het is nu geweldig om als geboren Groninger in mn eigen provincie te winnen.' Van den Heuvel keerde in het najaar van 2007 terug naar zijn geboortegrond. Hij bouwde zijn eigen dressuurstal op, waarin het veel samen opereert met Jan de Jonge. 'Hij zorgt voor goede paarden, waarna ik ze train, uitbreng op wedstrijden en we ze vervolgens verkopen.' Dat laatste staat kampioenspaard Santorini, die ook al vier winstpunten in de ZZ-Licht heeft, voorlopig niet te wachten. 'Die willen we voorlopig aanhouden. Je hebt als ruiter ook een uithangbord nodig om reclame voor je stal te maken.'

Van den Heuvel was in zowel de verplichte proef als de kür niet te kloppen. 'De kür was echt genieten. Santorini loopt dan met extra veer en je merkt gewoon dat hij er zelf lol in heeft. Dat straalt hij ook uit.' Van den Heuvel bedacht de proef zelf en vroeg Christa Laarakkers de bijpassende muziek uit te zoeken.

In de Z1 wist Jarmilla Peterson uit Wedde haar favorietenrol waar te maken. Ze acteert het hele seizoen al ijzersterk met Don Chello (v. Don Larino) en nu won ze onbedreigd het kampioenschap. Het is voor de instructrice van de Driesporenruiters uit Onstwedde de derde titel op rij, want eerder was ze met Don Chello al winnaar in de Z1 en de M1.

Het kampioenschap in de klasse M2 ging naar Jennifer de Kiewiet. De 19-jarige amazone uit Boven Pekela, die lest bij Corrie Rave, behaalde de titel met Champion. De M1 werd gewonnen door de 15-jarige Sylvana Wezeman met IPS Worelja (v. Krack C). Wezeman domineerde jarenlang de ponysport in Groningen en heeft nu een succesvolle overstap naar de paarden gemaakt. In Veendam greep ze haar 26e provinciale titel!

Ponys
Bij de ponys werd er niet gesprongen in de klasse Z. Dat gebeurde wel in de klasse M. In de categorie C eiste Amanda Slagter de titel op. Ze deed dat door met Cally in beide omlopen foutloos te blijven. Bij de grotere ponys in de categorie D/E kwam het ook niet tot een barrage. In beide rondjes hield Tessa Hoeksema het hoofd koel, zodat ze met Siba keurig de nul op het scorebord wist te houden. Dat bracht deze combinatie de titel. Isabelle Tan werd met één springfout van Chin Chan tweede.

Bij de ponydressuur presteerde de zussen Michelle en Kim de Jonge opvallend. Michelle eiste de titel op in de Z2 cat. D/E met haar pony Sandokan, terwijl Kim met Bell Boy de ereronde aanvoerde in de L2 cat. AB. Michelle behaalde een monsterscore van 69.08% en was daarmee compleet onbereikbaar voor Wilma Oosterhof, die met Zorro tweede werd met een totaal van 61.84%.

Steven Stegen

Foto 1: Amanda Slagter en Tessa Hoeksema
Foto 2: Jarmilla Peterson