Persberichten stad Utrecht, 10.35 uur

Utrecht, 14-07-2008

Gestolen fiets

UTRECHT Op zondagavond 13 juli werd een jongeman aangehouden omdat hij op een vermoedelijk gestolen fiets reed.

Rond 21.45 uur reed een agent vanaf de St. Jacobsstraat linksaf de Lange Viestraat op. Daarbij zag hij dat twee jongemannen kennelijk door rood fietsten. De agent sprak het tweetal aan. Daarbij viel het hem op dat één van de twee, een 19-jarige jongeman uit Utrecht, een erg zenuwachtige indruk maakte. Vervolgens zag de agent dat de sluitpal van het ringslot van zijn fiets naar beneden was, terwijl de fiets niet op slot stond. Bij verdere controle bleek dat het slot was doorgezaagd. Daarop werd de Utrechter aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. De fiets werd in beslag genomen.

Bij controle van het framenummer bleek dat er nog geen aangifte van diefstal van de fiets was gedaan. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Bewoners houden inbreker aan

UTRECHT Een inbreker werd op zondagavond 13 juli door bewoners betrapt en aangehouden.

Rond 20.15 uur bevond een 32-jarige vrouw zich in de woonkamer van haar woning aan de J. Kinkerstraat. Toen zij een geluid in de keuken hoorde, ging zij poolshoogte nemen. Daarbij zag zij dat een man het keukenraam uitklom. De bewoonster en een 29-jarige huisgenoot bedachten zich geen moment, sprintten de voordeur uit en gingen achter de verdachte aan.

Tijdens zijn vlucht gooide de verdachte een tas weg. Op het Wolff en Dekenplein haalden zij hem in en. De verdachte verzette zich en er ontstond een worsteling tussen hem en de 29-jarige bewoner. Daarbij kreeg de bewoner hulp van omstanders. Kort daarna kwam de politie ter plaatse en werd de verdachte, een 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, geboeid. Hij werd naar het politiebureau overgebracht en is voor verder onderzoek ingesloten. De tas werd in beslag genomen. Daar zaten geen gestolen spullen in. Kennelijk was de inbreker door de bewoners vroegtijdig bij zijn criminele activiteiten gestoord, dat hij nog geen kans had gezien iets te stelen.

Geen sleutel

VLEUTEN Een jongen werd op zondagavond 13 juli aangehouden omdat hij op een gestolen fiets reed.

Rond 18.20 uur zag een agent een jongen op de Passiebloemweg fietsen. De agent zag dat hij op een damesfiets reed en de fiets was overgespoten. Vervolgens zag hij dat er geen sleutel in het ringslot zat, terwijl het slot wel open was. Daarop besloot de agent de fietser, 15 jaar oud en afkomstig uit Vleuten, en de fiets te controleren. Daarbij bleek dat de fiets in 2000 in Nieuwegein was gestolen. De jongen werd aangehouden en de fiets werd in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Fietspad

UTRECHT Een automobilist viel op zondagmiddag 13 juli op door zijn plaats op de weg. Hij had te veel gedronken en werd aangehouden.

Rond 16.30 uur zagen agenten een automobilist over het fietspad in park Grauwaart rijden. Zij controleerden de automobilist, een 32-jarige man uit Eindhoven. De Eindhovenaar bleek te veel te hebben gedronken en werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 420 ug/l, bijna twee keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van vier uur.

Legale inbreker

UTRECHT Op zondagmiddag 13 juli bleek een inbraak niet illegaal te zijn.

Rond 15.00 uur kreeg de politie via 112 de melding dat bij de achterzijde van een woning aan de Bakhuizen van de Brinkstraat werd ingebroken. Direct gingen meerdere politie-eenheden met spoed ter plaatse. Agenten zagen dat een ruit naast de achterdeur was vernield en dat zich een man in de woning bevond. De man, 23 jaar oud en afkomstig uit Utrecht, werd aangehouden. Hij verklaarde een vriend van de bewoner (die niet aanwezig was) te zijn, zichzelf te hebben buitengesloten en dat de hond van de bewoner nog in huis zat. Daarom had hij besloten zich door het inslaan van de ruit de toegang tot het huis te verschaffen. De agenten zagen dat zich in het huis inderdaad een hond bevond.

Daar het verhaal van de verdachte op dat moment niet te controleren was, werd hij voor nader onderzoek naar het politiebureau overgebracht. Op het politiebureau lukte het de agenten contact te leggen met de bewoner. Hij bevestigde het verhaal van de verdachte. Daarop werd de ex-verdachte in vrijheid gesteld.

Openlijk geweld

UTRECHT Op zondagmiddag 13 juli deed een vrouw aangifte van openlijke geweldpleging die in de vroege ochtend van zondag had plaatsgevonden.

Rond 03.30 uur verliet een 20-jarige man uit De Bilt een horecagelegenheid in Bunnik. Hij stapte met meerdere vrienden in zijn auto en zij reden richting Utrecht. Op een gegeven moment reed een auto achter hen en werd door die bestuurder met groot licht geseind. Een 18-jarige passagier van de Biltenaar vond het gedrag van de automobilist zo irritant, dat hij zijn middelvinger opstak.

Op de Laan van Maarschalkerweerd in Utrecht haalde de auto hen in, waarna de bestuurder vol in de remmen ging en de Biltenaar moest stoppen om een aanrijding te voorkomen. Vervolgens kwamen meerdere personen uit de auto en werd een 18-jarige passagiere uit Zeist uit de auto van de Biltenaar getrokken. Zij werd door meerdere personen mishandeld. Tevens werd tegen de voorruit van de auto en tegen de spiegel getrapt, waardoor die werden beschadigd/vernield. Daarna gingen de verdachten er in hun auto vandoor. De 18-jarige vrouw liep letsel in haar gezicht en aan haar been op.

De politie stelt een onderzoek naar deze openlijke geweldpleging in. Aan mensen die hiervan getuigen zijn geweest, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Utrecht zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Fietsster met slok op

UTRECHT In de vroege ochtend van zondag 13 juli kwam een fietsster in botsing met een auto. Zij bleek een stevige slok op te hebben.

Rond 04.40 uur fietste een 24-jarige vrouw uit Utrecht over het Westplein. Daar kwam zij in botsing met een auto. De politie werd gewaarschuwd en kreeg de melding van een aanrijding met letsel. Ter plaatse bleek echter dat de Utrechtse niet gewond was geraakt. Wel merkten de agenten dat zij kennelijk een behoorlijke hoeveelheid alcohol achter haar kiezen had. Zij weigerde echter een blaastest af te leggen, waarna zij werd aangehouden en naar het politiebureau werd overgebracht.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Utrechtse 860 ug/l, bijna vier keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod van tien uur.