Politie Haaglanden

Persberichten 14 juli

Haaglanden, 14-07-2008

Veel gebreken bij caravancontrole
Den Haag Vrijdag 11 juli hielden medewerkers van Bureau Verkeer van Politie Haaglanden nabij Rijksweg A13 een controle van het recreatieverkeer. De politie controleerde in totaal 43 combinaties met caravans en andere combinaties. In 26 gevallen werd er proces-verbaal opgemaakt voor de volgende feiten; geen losbreek reminrichting, gescheurde velgen, overbelading waarvan twee uitschieters van 22% en 27%, geen hulpkoppeling, niet de vereiste opzetspiegels, verlichtingsproblemen, geen kentekenbewijs, niet voorzien van vereiste reflectie, beschadigde banden en niet werkende richtingaanwijzers. Eén aanhangwagen was in een dusdanige technische staat dat deze door een takelbedrijf moest worden opgehaald omdat verder rijden onverantwoord was.

Autoinbreker aangehouden
Den Haag Dankzij een melding van een oplettende getuige kon de politie maandagmorgen 14 juli omstreeks 03.30 uur een 23-jarige Haagse auto-inbreker in de kraag vatten. Agenten gingen poolshoogte nemen op de Fluwelen Brugwal en werden door een getuige gewezen op de verdachte. Na een korte achtervolging, waarbij een politiewagen tegen een gevel reed, werd de verdachte ingerekend. In totaal bleek er in 15 geparkeerd staande autos te zijn ingebroken. De politie onderzoekt de zaak.

Man betrapt inbrekers
Den Haag Een bewoner van een woning aan de Leyweg hoorde in de nacht van zondag op maandag 14 juli rond 00.00 uur gestommel in zijn woning. Toen hij polshoogte ging nemen, ontdekte hij een inbreker in zijn woonkamer. De inbreker schrok van de bewoner en vluchtte weg. De gealarmeerde politie hield in de omgeving twee Hagenaars van 27 en 33 jaar aan. Het 39-jarige slachtoffer wist hen aan te wijzen als de verdachten. Eén van hen had via het raam de woning betreden, terwijl zijn handlanger buiten op de uitkijk stond. De verdachten kregen een proces-verbaal.

Zwaard aangetroffen in auto
Den Haag Surveillerende agenten die op zondag 13 juli rond 17.10 uur een auto controleerden, keken vreemd op toen zij in de kofferbak van deze auto een zwaard aantroffen. De agenten zagen de auto, die in zeer slechte staat verkeerde, rijden op de Pluvierstraat. Op de President Kennedylaan werd de 23-jarige automobilist uit Zoetermeer staande gehouden. Bij controle van de auto bleek dat de voorbanden versleten waren, de accu los zat, de schokdempers niet meer functioneerden en de remvoeringen versleten waren. Bovendien had de verdachte in de kofferbak een sabel liggen dat leek op een samoeraizwaard. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en heeft afstand gedaan van het zwaard. De technische staat van de auto wordt nader onderzocht.

Zwemmers uit zee gered
Den Haag Politieagenten redden op zondag 13 juli rond 21.15 uur twee Engelse kinderen van 14 en 15 jaar oud uit de zee. De slachtoffers waren gaan zwemmen en in de problemen gekomen, doordat ze in de stroming van de breker terechtkwamen. Ze probeerden tegen de stroming in terug te zwemmen naar het strand, maar dat lukte niet. Een ijsboer gevestigd aan de Strandweg, sloeg alarm, waarop de politie in actie kwam. Ondertussen waren ook twee surfers gestart met een reddingsactie. Eén van de drenkelingen had onderkoelingsverschijnselen en water in zijn longen gekregen en is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Het andere slachtoffer had het alleen koud. De Engelse kinderen waren met hun klas op vakantie in Scheveningen.

Wel eten, niet betalen
Den Haag Een 54-jarige Haagse genoot op zondagavond 13 juli van een etentje in een restaurant op de Laan van Nieuw Oost Indië, maar kon na afloop niet betalen. Een medewerkster van het restaurant schakelde de politie in. De vrouw had meerdere soortgelijke voorvallen op haar naam staan en werd aangehouden wegens oplichting.

Gokken met vals legitimatiebewijs
Den Haag Een 14-jarige jongen uit Den Haag leende van een meerderjarige vriend diens legitimatiebewijs om aan de Dagelijkse Groenmarkt te kunnen gokken. Een bewaker sprak de jongen aan waarna bleek dat hij nog te jong was. De politie gaat een pittig gesprek voeren met de rechtmatige eigenaar van het legitimatiebewijs.

Met wapen, maar zonder rijbewijs
Den Haag/Loosduinen De politie controleerde zondag 13 juli rond 19.00 uur een 28-jarige Haagse automobilist. De man reed zonder gordel over de Loosduinse Hoofdstraat. Tijdens de controle kon hij geen geldig rijbewijs of ander geldig identiteitsbewijs tonen. De politieagenten zagen een zilverkleurig voorwerp onder de bestuurdersstoel liggen. Dit bleek een mes te zijn. Aan de hand van documenten in het voertuig konden de agenten de identiteit van de verdachte vaststellen. Aan het politiebureau bleek dat hij nog een boete van ruim 50 euro open had staan. Na betaling en het in ontvangst nemen van een proces-verbaal, mocht de Hagenaar het bureau weer verlaten.

Stelende veelpleger aangehouden
Voorburg De politie kreeg op zondag 13 juli, kort voor middernacht een goed signalement van een man, die kort daarvoor op de van Heurnstraat een fiets had gestolen. Aan de hand van dat signalement wisten politieagenten korte tijd later een 37-jarige Voorburgse veelpleger aan te houden. De man fietste over het Schenkviaduct in Den Haag. Hij trachtte door hard weg te fietsen aan zijn aanhouding te ontkomen, maar hij kon toch in de kraag worden gevat. De veelpleger werd ingesloten in het politiebureau. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt en hem in verzekering gesteld.

Alcohol en verkeer gaan niet samen
Leidschendam/Voorburg Dit weekeinde werden 9 automobilisten aangehouden, omdat zij hun auto bestuurden terwijl zij teveel alcohol hadden gebruikt. Zij bliezen tussen 260 en 605 ugl/l. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Twee automobilisten moesten direct hun rijbewijs inleveren.

Italiaan aangehouden
Leidschendam Een 44-jarige Italiaanse automobilist trok op maandag 14 juli omstreeks 04.00 uur de aandacht van de politie, nadat hij hen met een snelheid van 170 km per uur inhaalde op de Rijksweg A4, terwijl de maximum toegestane snelheid 100 km per uur betrof. Bij controle bleek dat de automobilist teveel alcohol had gedronken. Een blaastest gaf als uitslag 315 ugl/l. Nadat de politie het rijbewijs van de man had ingevorderd werd hij ingesloten in het politiebureau, omdat hij ook nog gesignaleerd stond voor de Italiaanse autoriteiten in verband met handel in drugs. De politie heeft proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Alcoholcontroles in Wassenaar
Wassenaar De politie controleerde zondag 13 juli tussen 20.00 en 22.00 uur op de Lange Kerkdam het autoverkeer op alcoholgebruik. 116 automobilisten moesten een blaastest afleggen. Slechts één daarvan had teveel gedronken en blies 320 ugl. Een 37-jarige Wassenaarder die de controle probeerde te omzeilen reed voorbij de politiefuik. Agenten die de man achtervolgden, zagen dat hij nabij de Van Oldenbarneveldweg het rode licht negeerde en later nog een keer door rood licht reed. In de Wiegmanstraat stopte de man en verliet hij de auto. De man liet in de auto een klein meisje achter. Politieagenten wisten de man te achterhalen. Hij had vreemd genoeg niet teveel gedronken. Aan het bureau bleek dat het gedrag van de man een geheel andere reden had. De 37-jarige moest nog ruim 900 euro aan openstaande boetes betalen. Nadat de man deze had betaald kreeg hij enkele nieuwe bekeuringen voor zijn rijgedrag. Hierna mocht hij weer gaan.

Bromfietser met begrenzer
Wassenaar Een 17-jarige bromfietser dacht zondag 13 juli om 21.00 uur de politie te slim af te zijn. De jongen reed met flinke snelheid over de Rijksstraatweg. Toen agenten de jongen controleerden reed hij aanmerkelijk zachter. Al snel bleek waarom. Onder de vulopening van zijn tank had de jongen een snelheidsbegrenzer ingebouwd. Nadat agenten die weer hadden ingeschakeld reed de brommer 74 km/u. De jongen kreeg een bekeuring en moest zijn begrenzer afstaan.

Oplettende burger duwt dief de sloot in
Rijswijk Een 61-jarige Rijswijker zette zondag 13 juli om 07.40 uur met zijn zoon de achtervolging in nadat hij zag dat een man zijn bakfiets wegnam vanaf de Van Vredenburchweg. Ter hoogte van de Burgemeester Elsenlaan wist hij de wegfietsende dief te achterhalen en duwde hem de nabij gelegen sloot in. De verbouwereerde man koos zonder fiets het hazenpad. Op de bakfiets lag nog een andere fiets die vermoedelijk ook was gestolen. De politie kon de man ondanks het natte sporen op het wegdek niet meer vinden.

Fikse schade na kop-staart aanrijding
Monster Twee personenautos botsten zondag 13 juli om 14.00 uur op de kruising Molenweg en de Rubenslaan op elkaar. Een 26-jarige zwangere vrouw raakte daarbij gewond. Zij werd vervoerd naar een ziekenhuis. Twee andere inzittenden van 32 en 23 jaar konden ter plaatse worden behandeld. Een van de autos was zo zwaar beschadigd dat een takelwagen deze moest wegslepen.

Na twee dagen nog dronken
Naaldwijk Een 19-jarige jongen uit Monster had afgelopen weekend zoveel gedronken dat hij twee dagen later alsnog werd aangehouden. De man liep tegen de lamp toen hij maandagochtend 14 juli om 01.00 uur moest blazen. Op de vraag of hij had gedronken antwoordde de man ontkennend. Een blaastest leverde echter 265 ugl. De jonge scooterrijder deelde de verbouwereerde agenten mee dat hij op zaterdag naar een feest was geweest en daar voor 120 euro aan colavieux had gedronken. Hij zei dat hij circa 30 glazen drank op had. Na 36 uur bleek zijn lichaam nog steeds teveel sporen van alcohol te herbergen. Hij kreeg alsnog een bekeuring en een rijverbod.

Visserijcontrole
De Lier De politie controleerde zondag 13 juli in de ochtenduren op diverse locaties in het Westland de sportvisbeoefenaars. Enkele tientallen vissers moesten hun verplichte visbescheiden (sportvisaktes en lokale vergunningen) laten zien. De politie constateerde tevreden dat iedereen de juiste papieren had. Het vissen zonder een geldige visakte met een hengel kan een boete van 130 euro opleveren. Vissen zonder akte met twee hengels kan zelfs een boete opleveren van 200 euro.

Twee Scooterrijders gewond na botsing
Zoetermeer Twee scooterrijders (17 en 18 jaar) uit Zoetermeer botsten zondag 13 juli omstreeks 20.45 uur op de Newtonstraat op elkaar. Beide scooterrijders reden in tegenovergestelde richting de parkeerplaats aan de Newtonstraat op waarna zij op elkaar reden. Beide mannen raakten hierbij gewond en zijn vervoerd naar het Lage Land ziekenhuis met been en buikletsel.

Rijden onder invloed
Delft Politieagenten controleerden maandagochtend 14 juli om 01.45 uur op de Edelhertlaan een 37-jarige automobilist uit Delft. Agenten zagen dat de bestuurder het rode licht negeerde. Zij gaven de bestuurder op de Tanthofdreef een stopteken. De man voldeed hier niet aan en reed gewoon door. Op de Edelhertlaan lukte het om de bestuurder tot stoppen te dwingen. Tijdens de controle bleek dat deze man had gedronken en hij moest een blaastest afleggen waarna hij werd aangehouden. Op het politiebureau blies de man 930 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs is ingevorderd.