Datum: 14 juli 2008

Politie Hillegom wil samen met Hillegommers de verkeersveiligheid verbeteren: wie helpt er mee?

U woont in Hillegom. U constateert als bewoner van uw buurt dat er te veel te hard gereden wordt op een bepaalde weg binnen uw gemeente. Wat kunt u daar nu aan doen? Voor een auto springen en de bestuurder aanspreken is geen optie, veel te gevaarlijk. Wat kan dan wel?

Soortgelijke klachten worden geregeld gehoord door politieteam Hillegom. Ook kwam deze klacht naar voren in de meest recente Veiligheidsmonitor Rijk. Politie Hillegom wil samen met Hillegommers hardrijders aanpakken: wie helpt er mee? De politie wil zo met u samenwerken om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Politie controleert op aangeven van Hillegommers Langs de wegen binnen de gemeenten Hillegom worden nu al regelmatig snelheidscontroles gehouden. Dit gebeurt zowel door vaste camera's als door mobiele controleteams. Ondanks deze controles kan het zijn dat er in uw omgeving wegen zijn waarvan u vindt dat er te hard gereden wordt en waarvan u van mening bent dat nu juist daar gecontroleerd zou moeten worden. Vanaf vandaag kunt u dit aangeven bij de politie via snelheidscontroles.Hillegom@hollands-midden.politie.nl.

De door u opgegeven wegen/ locaties zullen geïnventariseerd worden. Hierna wordt bepaald op welke wegen extra gecontroleerd gaat worden op snelheid. De verwachting is dat in september de eerste controles van start gaan. We zullen u op de hoogte houden van onze inspanningen.

Inrichting van de weg van invloed op snelheid Ongetwijfeld zullen er Hillegommers zijn die aangeven dat er in de 30 km/u gebieden te hard wordt gereden. Volgens de wettelijke richtlijnen van het Openbaar Ministerie en onze ervaring is het lastig om in deze gebieden te controleren, als dit gebied niet is ingericht als een 30 km/u gebied. Mocht blijken dat er in een 30 km/u gebied veel harder gereden wordt en de inrichting van dat wegvak is niet zodanig dat de politie daar kan gaan controleren, dan zal de politie dat doorgeven aan de gemeente.

Handhaving van de snelheidsnorm is pas mogelijk als de inrichting van de wegen aan de eisen daartoe voldoet. Dit betekent concreet dat als u een weg aangeeft die niet aan de eisen voor de inrichting voldoet, de politie dit doorgeeft aan de gemeente Hillegom. Als dan blijkt dat door de inrichting van de weg harder rijden dan de limiet mogelijk is dan zijn er twee mogelijkheden. De wegbeheerder (in dit geval de gemeente Hillegom) kan bepalen om de maximumsnelheid aan te passen of de wegbeheerder kan de weg zodanig inrichten dat deze uitnodigt om aldaar bestaande maximumsnelheid niet te overschrijden. Het melden van te hard rijden op deze wegen heeft dus wel degelijk zin!

Niet alleen de politie, maar ook burgers kunnen bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid? Te hard rijden brengt u en uw medemens in gevaar, pas uw snelheid aan!

--- einde bericht ---
---

Postbus 4240 Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp Bureau Communicatie Telefoon 071-5459801 Fax 071-5459305

---- --