Voedsel en Waren Autoriteit

Rookverbod wordt massaal nageleefd

14 juli 2008 - nieuwsbericht

Bijna iedere horecaondernemer die aangaf dat hij een rookverbod heeft ingesteld, had inderdaad voldoende maatregelen genomen om hinder en overlast van tabaksrook te voorkomen. Uit een analyse van duizend controles die door de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn gehouden blijkt dat 96% van de horecaondernemers zich aan de nieuwe regels houdt. De analyse geeft een goed beeld van de situatie in Nederland.

Ondanks dat bedrijven zich massaal aan de regels hielden, deelde de VWA toch 34 waarschuwingen uit. Dit had te maken met het feit dat een aantal bedrijven (nog) geen rookverbod had ingesteld. Waarschuwingen werden verder gegeven omdat publiekstoegankelijke delen of personeelsruimten, zoals keuken en magazijnen, niet rookvrij waren.

De controleurs van de VWA stelden onder andere vast of het personeel goed was geïnstrueerd en of de asbakken in het pand waren verwijderd. Bij tweederde van de gecontroleerde bedrijven bleek dat het rookverbod niet aangeduid was. Daardoor ontstond er onduidelijkheid bij de bezoekers, zeker bij de buitenlandse vakantiegangers die ons land aandoen. De VWA adviseert dan ook om het rookverbod goed aan te duiden. Posters kan men bestellen via www.horecarookvrij.nl.

Ook onderzochten de inspecteurs de aangebrachte rookruimten. Uit de controles bleek dat tot nu toe slechts 116 van de onderzochte bedrijven een aparte rookruimte hadden ingericht. Daarvan bleek twaalf procent niet aan de eisen te voldoen.

De afgelopen weken is gebleken dat bij horeca-eigenaren niet duidelijk is hoe een rookruimte dient te worden ingericht. Zo wist men niet dat rookruimtes afgesloten en aangeduid dienen te zijn, er geen hinder of overlast mag zijn van tabaksrook naar aanliggende ruimten en dat er geen horecawerkzaamheden, zoals het ophalen van glazen, mogen plaatsvinden. Ook mag er geen (thuis) tap worden geplaatst.

De gecontroleerde terrassen bleken vrijwel allemaal aan de gestelde eisen (minimaal één zijde niet afgesloten) te voldoen. Wel bleek in sommige gevallen dat de rook vanaf het terras naar binnen trok, waardoor overlast ontstond. Dit werd in onderling overleg opgelost.

De VWA voert dit jaar circa 17.000 controles in horecagelegenheden uit. Daarvoor worden tweehonderd controleurs in het hele land ingezet.