Stadsdeel Zeeburg

Slavernijverleden verbeeld in perronhuisje Cruquiusweg

Persbericht

14 juli 2008
Het perronhuisje op de Cruquiusweg huisvest vanaf zaterdag 12 juli een nieuwe installatietentoonstelling met de titel '20 million souls, 90 billion miles'. Kunstenaar en tentoonstellingmaker Rona Mathlener en kunstenaar Agatha Christina von Otten hebben voor deze installatie het perronhuisje gevuld met cacaobonen. Deze cacaobonen verwijzen naar de vele slaven die in dergelijke kleine huisjes werden ondergebracht en samengeperst als voorbereiding op de verscheping naar Amerika en het Caribisch gebied. De tentoonstelling duurt tot 10 augustus 2008.

Foto: cacaobonen De titel verwijst naar de 20 miljoen slaven die zijn verscheept in de periode 1640 tot 1860 over een totale afstand van 90 biljoen mijlen. Velen van hen vonden de dood onderweg, ook stierven velen zelfs al voordat met de bootreis werd aangevangen. Het slavernijverleden heeft nu nog steeds invloed op het leven van de zwarte gemeenschap in Europa en Amerika.

Rond het perronhuisje is een eigen versie van de kunstenaars te horen van het liedje 'Row row row your boat.' Dit lied is onderdeel van de installatie. Het lied beschrijft het inperken van de paden en het begrenzen van de vrijheid. Het lied refereert aan de grote beperkingen die het slavernijverleden voor de vele miljoenen slaven betekende.

Rona Mathlener en Agatha Christina von Otten, beiden gerenommeerde kunstenaars, werken bij gelegenheid samen als kunstenaarduo en concentreren zich op het zelfbeeld van personen en de gemeenschap alsmede op de veranderende mens in natuur en milieu.

Industrieel Monument

Het perronhuisje is onderdeel van het kunstwerk `Industrieel Monument' van Joep van Lieshout. Begin jaren negentig heeft hij een deel van het oude perron, het opzichtershuisje en een stuk rails met een wagon tot kunstwerk verwerkt. Hiermee wilde hij de herinnering aan de bedrijvigheid van het oude havengebied en het veemarktterrein levendig houden.

Rona Mathlener Projecten

Zeeburg stelt het perronhuisje vanaf februari 2008 beschikbaar aan Sichting Rona Mathlener Projecten. Iedere vijf weken is er een nieuwe tentoonstelling. Afwisselend net afgestudeerden en al bekendere kunstenaars maken een installatie speciaal voor het huisje. De kunstenaars reageren zeer enthousiast op dit unieke tentoonstellingsgebouw en concept. Ook de buurtbewoners tonen zich verheugd over het museumpje voor hun deur.

Meer info

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de organisatie via www.ronamathlener.com of telefonisch: 06 3304 2009.