Vertrek nieuwe commandant TFU

De nieuwe commandant Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Kees Matthijssen, vertrekt donderdag 17 juli naar Afghanistan. Hij neemt daar het commando over van de huidige commandant, kolonel Richard van Harskamp. Ook de nieuwe commandant van de Battle Group, luitenant-kolonel Ludy de Vos, vertrekt die dag. Staatssecretaris van Defensie Jack de Vries en Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen zullen hen vanaf vliegbasis Eindhoven uitgeleide doen.

De nieuwe Battle Group wordt grotendeels gevormd door het 11e infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers van de Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. Dit garderegiment heeft een nauwe historische en traditionele band met de residentie Den Haag. Om die reden spreekt de burgemeester van Den Haag op de vliegbasis de troepen kort toe voor hun vertrek. Ook geeft hij een plaatsnaambord van de gemeente en een mascotte in de vorm van een ooievaar aan de eenheid mee.

Zowel de TFU-staf als de Battle Group nemen begin augustus de taken over van hun voorgangers. De huidige Air Task Force en het Provinciaal Reconstructie Team roteren niet in deze periode. Door afwijkende rotatietermijnen van deze eenheden worden zij op andere momenten afgelost.

Noot voor redacties (