FNV Sport

CAO Sport van kracht voor nieuwe combifuncties.

De rijksoverheid heeft de 30 grootste Nederlandse gemeenten gevraagd om voor 2008 in een intentieverklaring vast te leggen hoeveel combinatiefuncties zij willen realiseren. Vanaf 2009 worden nog eens 90 kleinere gemeenten door de overheid gevraagd om hetzelfde te doen. In totaal moeten in 2012 voor 2500 fte combinatiebanen zijn gerealiseerd ten behoeve van de sectoren sport, onderwijs en cultuur. De gemeenten zorgen voor het grootste deel van de financiering en bepalen voor welke organisaties de combinatiefunctionarissen worden ingezet en hoe het werkgeverschap wordt ingericht. Combinatiefuncties zijn functies waarbij mensen in of ten behoeve van verschillende sectoren werken, terwijl ze in dienst zijn van één werkgever. Bijvoorbeeld vakleerkrachten en trainers die naschoolse sportactiviteiten organiseren en zo een lijntje leggen tussen de sportvereniging en het onderwijs, de naschoolse opvang en de wijk. Het gaat om banen met structurele financiering, dus om vaste contracten.

Uit een bescheiden telefonische enquete van FNV Sport blijkt dat een groot aantal gemeenten hard werken aan de vormgeving van deze combinatiebanen. Definitieve besluiten zijn echter nog niet gevallen. Gemeenten worstelen met de invulling van het werkgeverschap, de mogelijke verplichting om BTW te berekenen en de positionering (regionaal of lokaal).
Hoewel alle partijen er een voorkeur voor hadden om het formele werkgeverschap bij sport- of onderwijsorganisaties te leggen, lijken veel (grote) gemeenten toch te kiezen voor het oprichten van een stichting waar de combinatiefunctionarissen in dienst kunnen treden. De verpliching BTW te berekenen kan zo vermeden worden en gemeenten houden hun invloed.
FNV sport is van mening dat het oprichten van een aparte stichting onder verantwoordelijkheid van de gemeente (of samenwerkende gemeenten) als tijdelijke oplossing voordelen heeft.

De combinatiefunctionarissen kunnen dan op korte termijn aan de slag en er ontstaat meer tijd om in overleg met lokale organisaties de definitieve vormgeving van het werkgeverschap uit te regelen. Sommige gemeenten onderzoeken de mogelijkheid om het werkgeverschap onder te brengen bij een regionaal sportservicecentrum. Die zijn namelijk vrijgesteld van BTW.
Eén ding lijkt al wel duidelijk: veel gemeenten kiezen voor toepassing van de CAO Sport als arbeidsvoorwaardenregeling voor combinatiefunctionarissen. Deze CAO is het meest volledig en sluit in materieel opzicht goed aan bij het arbeidsvoorwaardenniveau van de sector Onderwijs. FNV Sport vindt aansluiting bij de CAO van belang om zo ook de sportverenigingen te versterken. De
model-functieomschrijvingen van combinatiefunctionarissen zijn inmiddels gewaardeerd op basis van de functiewaarderingsregeling in de CAO Sport. Meer informatie hierover is te vinden op www.combinatiefuncties.nl.