Van der Hoeven trekt 153 miljoen uit voor innovatie in hightech systems industrie

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken reserveert de komende vier jaar 153 miljoen euro extra voor versterking van de Nederlandse toppositie in 'High Tech Systems'. Het extra geld komt bovenop de 190 miljoen euro die al waren verstrekt aan het innovatieprogramma Point One voor nanoelektronica en embedded systemen dat in 2006 is gestart en loopt t/m 2011.

De Strategische Advies Commissie SAC heeft onlangs het programmavoorstel PHASE-2 positief beoordeeld en vindt dat Nederland op dit terrein tot de internationale top behoort. Het programmavoorstel PHASE-2 is gericht op:

* een uitbreiding van de internationale R&D-samenwerking. Alleen door de beste (Europese) partners bij elkaar te brengen kan men mondiaal concurreren en Azië en de VS het hoofd bieden.
* een thematische uitbreiding met het technologiegebied 'mechatronica'. Via mechatronica wordt de synergie in Point One verhoogd. Innovatie binnen High Tech Systemen vereist namelijk integratie van mechatronica met microsystemen (nanoelektronica) en embedded systemen, de twee oorspronkelijke technologiegebieden van Point One. Die integratie is nodig om mondiaal aan de top te blijven. In het technologiegebied mechatronica is een groot aantal MKB'ers actief.
* (nieuwe) flankerende activiteiten gericht op versterking van de samenwerking tussen grote bedrijven, het MKB en de kennisinfrastructuur en ook op de beschikbaarheid van menselijk kapitaal.

PHASE-2 is het resultaat van een fusie van het Point-One innovatieprogramma (nano-elektronica en embedded systems) dat in 2006 van start is gegaan en het Programme for High Tech Systems (mechatronica en robotica). In het consortium van PHASE-2 werken meer dan 150 grote bedrijven, MKB en kennisinstellingen samen zoals Philips, ASML, NXP, ASMI, Oce, TNO, 3 TU's en MKB's als FEI en Demcon. In PHASE-2 zal naast R&D veel aandacht zijn voor het vergroten van het innovatieve vermogen van het MKB. Het is de ambitie van het consortium om Nederland wereldleider te maken binnen het PHASE-2 domein, vergelijkbaar met clusters in de VS en het Verre Oosten.

Noot voor redacties (