Gemeente Anna Paulowna


WMO Soap aflevering 11 'Een wandelende ramp'
Cartoon Desire300.jpg

Aflevering 11 van een verhalenserie over de Wet maatschappelijke ondersteuning.

,,Het is gewoon een rotjong.'' De felle uitroep komt van Lianne, de vriendin van Desiré. En ze meent het oprecht. Ze vindt haar jongere broertje Lennard echt een wandelende ramp. Het ene na het andere incident rondom deze zestienjarige jongeling teistert de familie. Er is geen land met hem te bezeilen. Lianne klaagt haar nood bij Desiré. Daar heb je immers een hartsvriendin voor.

Lennard, het nakomertje uit een gezin met vier kinderen, is altijd `anders' geweest. Op de basisschool kon hij redelijk meekomen, maar daar al bestempelden de leerkrachten hem als een kind met een gebruiksaanwijzing. Hij kon zonder aanwijsbare reden veranderen van een vrolijke jongen in een driftkikker. Met onverwachte dingen kon hij niet omgaan. Meer dan andere kinderen had hij behoefte aan rust en regelmaat. De ouders, geen beginnelingen in het opvoeden, hadden dat al snel door en boden de broodnodige structuur.

Sinds het begin van de puberteit gaat het met Lennard echter van kwaad tot erger. Nu spijbelt hij regelmatig, laat zich niets zeggen door zijn ouders en leerkrachten, ontploft bij het minste of geringste, ligt grote delen van de dag in bed of zwerft op straat. Niets lijkt hem te raken. Belonen niet, straffen nog minder en zelfs de tranen van zijn wanhopige moeder lijken geen indruk te maken. Vandaag is hij wel op school geweest. Een woordenwisseling met een medeleerling heeft geleid tot een fikse vechtpartij. De school heeft nu besloten om Lennard te schorsen. Hierop aangesproken door zijn ouders, heeft hij als reactie zijn kamer verbouwd.

Zus Lianne is boos, heel boos. Terecht, meent Desiré. Minder emotioneel betrokken heeft ze echter wel een genuanceerdere kijk op het geheel. ,,Ik weet uit eigen ervaring hoe het is als je al vroeg een etiketje opgeplakt krijgt. Je bent lastig, onhandelbaar en het wordt nooit iets met jou. Maar vaak kun je er niets aan doen. Misschien is dat ook wel met Lennard het geval. Want volgens mij mankeert hij iets, hoor!''

,,Ze zouden hem moeten opsluiten'', sputtert Lianne nog na, maar ondertussen werken haar hersens op volle toeren. ,,Denk je dat het niet gewoon puberaal is, maar echt een stoornis?'' Natuurlijk heeft Desiré het antwoord niet paraat. Maar wel goede raad. Haar moeder werkt sinds kort op het Wmo-loket van de gemeente. Daar moeten de ouders van Lianne, liefst met Lennard, eens een boom gaan opzetten.

Zo gezegd, zo gedaan. Maar zonder Lennard natuurlijk. Die kijkt wel uit om met zijn ouwelui naar die `betweters' te gaan. In een lang gesprek hebben de ouders hun problemen uit de doeken gedaan en samen met Dorien, de moeder van Desiré, alles op een rijtje gezet. Om Lennard te laten onderzoeken door een psycholoog bijvoorbeeld. En wat zijn de mogelijkheden op het gebied van ondersteuning bij gedrags- en leerproblemen? Dorien windt er geen doekjes om. ,,Jullie gaan geen gemakkelijke tijd tegemoet.'' De ouders kijken haar niet-begrijpend aan. Ze hebben eindelijk iemand gevonden die in ieder geval met hen mee wil denken. Volgens hen kan het vanaf nu alleen maar beter worden. Als die jongen maar niet in aanraking komt met drugs of zo..........

Praktische informatie

De gemeente is sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verantwoordelijk voor de ondersteuning van jeugdigen met gedrags- en leerproblemen. Hierbij werken we samen met veel partners.

Bij lichte opvoedproblemen en voor advies en informatie kunnen ouders/opvoeders gebruik maken van het opvoedkundige spreekuur via telefoonnummer (0223) 53 72 67, bereikbaar op dinsdag van 13.00-16.00 uur en op donderdag van 09.00-12.00 uur.

Bij complexere problematiek kunnen ouders/opvoeders of jeugdigen tot 18 jaar zich telefonisch aanmelden bij Bureau Jeugdzorg. Dit kan op werkdagen van 10.30-12.30 uur en van 14.30-16.30 uur via telefoonnummer (0900) 22 23 330.

Kinderen en jongeren tot 18 jaar die met iemand willen praten kunnen (eventueel anoniem) bellen met de kindertelefoon, telefoon (0800) 04 32. De kindertelefoon is 7 dagen per week van 14.00-20.00 uur bereikbaar (gratis). Chatten kan ook, kijk hiervoor op de website van de kindertelefoon: www.kindertelefoon.nl


---

Meer afleveringen van de Wmo soap:

Gedeelde Smart is Halve Smart: een soap-serie over de Wmo