Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

antwoorden op Kamervragen
Ontpoldering Vlaams deel Hertogin Hedwigepolder


14 juli 2008 - kamerstuk

Directie Juridische Zaken

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

27 juni 2008 2070824030

TRCJZ/2008/2023
14 juli 2008 onderwerp bijlagen

Ontpoldering Vlaams deel Hertogin Hedwigepolder (TRCDEP/2008/3313) Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik u de antwoorden toekomen op de vragen die op 27 juni 2008 zijn gesteld door de leden Van der Staaij en Van der Vlies over de onteigening van de Hertogin Hedwigepolder door België.


1
Heeft u kennisgenomen van het gegeven, dat door België ­ in het kader van de zogenaamde Scheldeverdragen ­ reeds de onteigening is ingezet van het Belgische gedeelte van de Hedwigepolder?

Ja.


2.
Hoe beoordeelt u deze onteigening (die plaats vindt met het oog op ontpoldering van de Hedwigepolder), mede in het licht van het feit dat de Hedwigepolder voor het grootste deel in Nederland ligt en deze polder onlosmakelijk is verbonden met het Belgische gedeelte, terwijl de Nederlandse regering nog intensief op zoek is naar alternatieven voor deze ontpoldering?

3
Hoe beoordeelt u in algemene zin het feit, dat België reeds is begonnen met de uitvoering van de betreffende Verdragen inzake de Schelde, terwijl het Nederlandse parlement (Eerste Kamer) deze Verdragen nog niet eens heeft goedgekeurd? Heeft u uw Belgische ambtgenoot daarop in kritische zin aangesproken? Zo neen, waarom niet?

Het gaat hier om activiteiten die plaatsvinden op het Vlaams grondgebied. Vlaanderen kan dergelijke activiteiten uitvoeren overeenkomstig haar eigen regels. Daarmee overtreedt Vlaanderen niet de regels van de Scheldeverdragen. Er is dan ook geen reden om Vlaanderen hierop aan te spreken.


4
In hoeverre leiden, in het licht van het onderzoek van de commissie-Nijpels naar alternatieven voor ontpoldering van de Hedwigepolder, de nu door de Belgen ingezette onteigeningsstappen tot onomkeerbare situaties, gelet op het feit dat het Belgische gedeelte van de Hedwigepolder onlosmakelijk is verbonden met het veel grotere Nederlandse gedeelte? Wordt de zoektocht naar alternatieven hierdoor op geen enkele

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
14 juli 2008 TRCJZ/2008/2023 2

wijze gefrustreerd? Indien dit wel het geval is, bent u dan bereid uw Belgische ambtgenoot te verzoeken deze onteigening te staken?

De taakopdracht van de Commissie Nijpels heeft betrekking op het Nederlandse deel van de Hertogin Hedwigepolder. Het onderzoek wordt op geen enkele wijze gefrustreerd, temeer daar het Vlaamse deel van de Hedwigepolder maar 20 hectare groot is.


5
Bent u bereid uw Belgische ambtgenoot te verzoeken om onmiddellijk te stoppen met de premature uitvoering van genoemde Verdragen, zolang de Nederlandse parlementaire behandeling van de Verdragen niet is afgerond?

Inmiddels heeft de Eerste Kamer op 8 juli 2008 de wetsvoorstellen tot goedkeuring van de vier Scheldeverdragen (30 862 etc) aanvaard. Tijdens het plenaire debat met de Eerste Kamer heb ik gemeld dat de Vlaamse Minister-President Peeters mij heeft toegezegd dat Vlaanderen serieus en welwillend over alternatieven voor ontpoldering van het Nederlandse deel van de Hertogin Hedwigepolder wil overleggen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --