Gemeente Vlaardingen


Prijswinnaars erfgoedproject 'Groeten uit Vlaardingen'

14 juli 2008

fragment omslag leerlingboekje Fragment leerlingboekje

Van maart tot en met juni hebben 33 groepen zeven van het Vlaardingse basisonderwijs meegedaan aan het erfgoedproject Groeten uit Vlaardingen. Hierin werd het verhaal verteld van de haringvisserij die eeuwenlang met de stad Vlaardingen verbonden was.

Dit educatieve project is ontstaan door samenwerking van de twee Vlaardingse erfgoedinstellingen, het Stadsarchief en het Visserij & Vlaardings Museum. De circa 850 leerlingen die aan dit project deelnamen, bezochten eerst het Stadsarchief en aansluitend het museum en het museumschip, de VL 92 Balder.

Door een leerling gemaakte ansichtkaart.
Naar aanleiding van de eindopdracht uit het werkboek, stuurden circa 350 leerlingen een ansichtkaart in, die zij zelf hadden ontworpen en beschreven. De opdracht luidde; stel je voor, je maakt je eerste haringreis als vissertje met de VL 92 Balder. Schrijf vanuit de Schotse haven Lerwick, waar het schip tussentijds bevoorraad wordt, een ansichtkaartje naar huis over jouw avonturen op zee.

Vorige week heeft de jury de tien leukste, mooiste, grappigste of meest ontroerende uitgekozen. De winnaars zijn: Denzel Maatsen, Jo-Anne Verschoor, Yuelian Xiang, Victor de Andrade, Shahainy Trenidad, Leander Heijmans, Joeri van cbs De Schakel, Suzanne Breur, Robbert en Bram van rkbs De Hoeksteen.

Prijswinnaars op de Balder.
De prijs die ze ontvingen bestond uit een tochtje met de historische haringlogger nu museumschip- de VL 92 Balder, waar het project aan opgehangen was. Woensdag 9 juli voer de Balder de haven uit met aan boord de prijswinnaars en hun begeleiders.

Na een proeve van zeemansbekwaamheid, reikte de god van de zee, Neptunus, plechtig de certificaten uit. Door het slechte weer vond het op het schip geplande captains dinner, binnen in het Visserij & Vlaardings Museum plaats.

De 10 winnende ansichtkaarten zijn te bekijken in de fotozaal van het Stadsarchief. De jury bestond uit Harm Jan Luth, stadsarchivaris, Alex Poldervaart, conservator van het Visserij & Vlaardings Museum, Arno Bauman, grafisch vormgever en fotograaf en Peter Zuydgeest, visserijdeskundige.

Prijswinnaars filmquiz.
Tijdens hun bezoek aan het Stadsarchief deden alle groepen mee aan een filmquiz. De groep die deze visserijquiz gewonnen heeft, is groep 7 van cbs Dr. H. Bavinck en hun juf Jacqueline Heilema. De 31 leerlingen uit die groep ontvingen 10 juli de prijs die bestond uit evenzoveel bioscoopbonnen en ééntje extra voor de juf.