Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gemeente lost waterprobleem Leersum op

In Leersum ontstaat regelmatig wateroverlast bij intensieve regenval. Tijdens hevige regenbuien in 2006 en 2007 stonden in Leersum wegen blank en op enkele plaatsen liepen delen van woningen, bedrijven en garages onder. De gemeente vindt dat onaanvaardbaar en neemt de komende drie jaar maatregelen om deze overlast terug te dringen.

In de afgelopen jaren zijn al kleinschalige maatregelen getroffen om de wateroverlast te verminderen. Echter, om grote hoeveelheden water te bergen is de aanleg van grote voorzieningen noodzakelijk. De grote hoeveelheden regenwater worden in de toekomst opgevangen in grote putten die in verbinding staan met ondergrondse (infiltratie)buizen.

De techniek
Het water stroomt bij een forse bui vanaf het hoogste punt op de Scherpenzeelseweg naar beneden tot aan de rotonde op de Rijksstraatweg en hoopt zich daar op. Om dat in de toekomst te voorkomen worden allereerst in de Scherpenzeelseweg op diverse punten extra putten aangebracht. Daarmee vermindert de hoeveelheid water die naar beneden stroomt.

Omdat dit niet voldoende is, komt op de kruising met de Kon. Julianalaan een soort ondergronds waterplein waar water wordt opgevangen en afgevoerd in een dieper liggend deel. Onderaan de Scherpenzeelseweg ter hoogte van de bocht bij het Kerkplein komen speciale goten die over de hele breedte van de weg liggen. Het water dat hierna nog overblijft, wordt opgevangen in de infiltratiebuizen onder het deel van de weg vlak voor de rotonde.

De infiltratiebuizen die in de grond worden aangebracht hebben veel capaciteit om water, dat niet via het normale systeem verwerkt kan worden, op te vangen. Het water komt via grote putten van circa 1 bij
1,5 meter, aan weerszijden van de weg, in de buizen terecht. De buizen zijn voorzien van kleine gaten die er na de bui voor zorgen dat het water weer wegzakt in de bodem. Als de buizen vol zijn, stroomt het water via een leiding over naar weer nieuwe opvangplekken nabij de rotonde.

Door de aanleg van de infiltratiebuizen komt er 6000 kubieke meter (ofwel 6 miljoen liter!) regenwater minder in het rioolstelsel bij extreme buien. Hierdoor vermindert ook de wateroverlast op straat ten zuiden van de Rijksstraatweg.

Planning
Het aanbrengen van de buizen gebeurt gefaseerd op 13 verschillende locaties (zie afbeelding). Het totale project duurt drie jaar. De aannemer begint met de aanleg bij de rotonde in de Rijksstraatweg. De eerste werkzaamheden starten in augustus na het Bloemencorso. Inwoners rond de betreffende locaties worden tijdig geïnformeerd over de werkzaamheden en de gevolgen daarvan. Ook via Gemeentenieuws en de website wordt u op de hoogte gehouden.

Laatst gewijzigd: 14 juli 2008