Gezamenlijk persbericht Thales Nederland B.V. en TNO

Teaming agreement Thales en TNO op vlak van Ballistic Missile Defense

14 juli 2008 - Vorige week tekenden TNO en Thales Nederland BV tijdens de International Conference on Missile Defence 2008 in Praag een teaming agreement. De overeenkomst beschrijft hoe beide organisaties samenwerken op het gebied van Nederlandse Maritieme Ballistic Missile Defence (BMD)-simulaties. Hierbij speelt de door Thales Nederland BV ontwikkelde SMART-L-radar een belangrijke rol. De SMART-L-radar met BMD-mode (Extended Long Range ofwel ELR) staat internationaal in de belangstelling, na de succesvolle beproeving in Hawaï eind 2006 aan boord van Hr. Ms. Tromp.

Namens TNO tekende directeur Gerben Klein Baltink en voor Thales Nederland BV ondertekende Director Business Development Henk Regtop. Aanwezig bij de ondertekening op 8 juli waren Generaal-Majoor Jaap Willemse (NATO Air Defence Committee) en Commandeur André van Koningsbrugge (DMO/Zee).

De overeenkomst onderstreept de samenwerking van de partijen binnen de zogenoemde `Gouden Driehoek': het Ministerie van Defensie, de Nederlandse kennisinstituten en de defensie-industrie. In zijn keynote speech op de conferentie refereerde Commandeur Van Koningsbrugge aan de voordelen en noodzaak van een dergelijke samenwerking. Links Henk Regtop en rechts Gerben Klein Baltink Links Henk Regtop en rechts Gerben Klein Baltink

Als zichtbaar resultaat van de samenwerking presenteerden TNO en Thales Nederland BV tijdens de conferentie de koppeling van hun simulatieprogramma's JROADS respectievelijk SYPAT. Met JROADS ondersteunt TNO de krijgsmacht tijdens oefeningen. Thales Nederland BV gebruikt SYPAT voor het nauwkeurig bepalen van de operationale performance van de SMART-L in de diverse ELR-modes inclusief het ballistisch track filter. Door beide programma's te koppelen kunnen TNO en Thales Nederland BV het LCF, inclusief SMART-L met ELR-mode nauwkeurig simuleren. Deze simulatie wordt bijvoorbeeld gebruikt tijdens de grote, internationale Air and Missile Defence oefening Joint Project Optic Windmill (JPOW), die in september 2008 op vliegbasis de Peel wordt gehouden. Ook ondersteunt JROADS-SYPAT de representatie van het LCF in het NATO Active Layered Theater BMD programma.