Bredeschool.nl

De brede school in het echt

Groninger Vensterscholen
In Groningen heten BredeScholen vensterscholen. Elke wijk een eigen vensterschool, is het streven. Een Vensterschool is een bundeling van minstens één basisschool en verschillende andere instellingen in een wijk. Partners zijn bijvoorbeeld peuterspeelzalen, kinderopvang, sociaal-cultureel werk (buurthuizen), bibliotheken, volwasseneneducatie, sportverenigingen, de muziekschool, maatschappelijke dienstverlening enzovoort. Voorheen werkten die instellingen niet minder hard, maar allemaal los van elkaar. De Vensterschool brengt hun inspanningen bij elkaar en maakt er méér van.

De deelnemende instellingen verplichten zich om steeds drie dingen in het vizier te houden:

* De Vensterschool is er voor alle kinderen en jongeren van 0 tot 15 jaar.

* De ouders moeten zoveel mogelijk bij de Vensterschool worden betrokken.

* Er wordt gestreefd naar betere mogelijkheden om zorg en arbeid te combineren.

De kracht van het Vensterschoolconcept zit in de combinatie van enerzijds deze drie uitgangspunten met anderzijds de unieke invulling die in elke wijk aan de Vensterschool gegeven wordt.

Dit zijn de Vensterscholen in 2008:
Beijum
Hoogkerk
Hoornse Wijken
Koorenspoor
Lewenborg
Oosterpark
Schilderswijk
Selwerd/Paddepoel/Tuinwijk
Stadspark
Vinkhuizen

Geschiedenis
Het begon in 1995. De wethouder voor onderwijs lanceerde een nieuwe schoolconcept, dat enthousiast ontvangen werd. Groningen ging meteen van start met vier vensterscholen. Het doel was het aanpakken van de onderwijsachterstanden. Veertig procent van de Groningse kinderen kampte met een achterstand. De middelen waarmee de vensterscholen die achterstand gingen aanpakken, waren een integraal jeugdbeleid, ouderparticipatie en de verlengde schooldag.

De Vensterscholen (incl. -wijken) zijn allemaal anders, omdat ze zijn opgezet op basis van de wensen en mogelijkheden van de wijk. Wat wel hetzelfde is, is dat ze allemaal werken aan dezelfde zeven pijlers van de Vensterschool, te weten: de doorgaande lijn, het integraal werken en de samenwerking tussen instellingen, de binnen- en buitenschoolse activiteiten, de ouderbetrokkenheid, het sluitend zorgsysteem, de sociale cohesie en wijkverbetering en het benutten van gebouwen. Het verschil zit hem in de mate waarmee iedere Vensterschool aan het werk gaat met de diverse pijlers.

De Vensterschool Oosterpark kreeg in 2000 de Scholenbouwprijs. De Vensterschool Vinkhuizen werd in 2003 genomineerd voor de architectuurprijs voor de beste opdrachtgever in de kinderopvang, categorie nieuwbouw. In de categorie verbouw won dat jaar de BSO Schildersbuurt, één van de belangrijkste partners van de Vensterschool Schilderswijk en tevens werkplek van de locatiemanager van diezelfde Vensterschool. In november 2004 is de verbouw van de Vensterschool Stadspark feestelijk geopend. Deze verbouw verbindt basisschool en buurtcentrum met elkaar middels een fraaie verbindingsgang met ontvangstruimte.

Literatuur

KUB:

`De Groninger Vensterschool als eigentijds lokaal bestuur', 1998, ISBN 90-5166646-2

door P.W. Tops en R. Weterings; deze uitgave is helaas niet meer verkrijgbaar.

Nai:

`Vensterscholen, ruimtelijke vertaling van een brede educatieve gedachte', 2001, ISBN 90-5662-209-9, samenstelling en redactie Cees Boekraad; verkrijgbaar bij: Projectbureau Vensterscholen à EUR17,50

Bestellen:

Vensterscholen
Vensterscholen
-


Sardes:

`Kijken door het venster, onderzoek naar acht jaar Vensterscholen in Groningen';

2004, ISBN 90-6665-603-4; door Sardes, Anne Luc van der Vegt & Frank Studulski e.a.; verkrijgbaar bij: Projectbureau Vensterscholen à EUR 20,40 , bij SWP (www.swpbook.com) en bij de boekhandel.

Bestellen:

Kijken door het venster / druk 1
Kijken door het venster / druk 1
A.L. van der Vegt & F. Studulski


GION :

`De Groninger Vensterschool, invloed op gedragsproblemen en opvoeding' (samenvatting voor beleid). 2002 door Joke Kruiter; verkrijgbaar bij: Projectbureau Vensterscholen à EUR 10,= (verzend- en administratiekosten)