Gemeente Groningen

Kunst gelijk meenemen naar huis op Nieuwe Uitleenschatten Kunst kijken en onmiddellijk lenen of kopen en mee naar huis nemen. Dat kan op de tentoonstelling Nieuwe Uitleenschatten in de Der Aa-Kerk die tot 21 augustus loopt. Loco-burgemeester Jannie Visscher opende zaterdag 12 juli de tentoonstelling die voor de vijfde keer wordt gehouden.

foto erras II - F.M. Hutchison Nieuwe Uitleenschatten is een gezamenlijke presentatie van CBK Groningen en SBK Amsterdam. Verdeeld over drie tentoonstellingen is recent werk te zien van 34 kunstenaars uit Groningen en de rest van Nederland. Alles is te leen en te koop. Het aanbod is divers en bestaat onder andere uit grafiek, fotografie, keramiek en schilderkunst.

Creatieve stad
Sommige van de kunstenaars zijn pas afgestudeerd aan de kunstacademies. Anderen zijn al gevestigde namen of zijn op weg dat te worden. "Daarmee vult het CBK de kunstopleidingen in de stad prachtig aan", aldus loco-burgemeester Visscher bij de opening. "Al die initiatieven maken van Groningen een creatieve, culturele stad."

foto kunstwerk Nardo Brudet Kruisbestuiving
Visscher refereerde aan het Ebbingekwartier waar de gemeente bezig is een creatieve stadszone te maken. "Ook daar werken vele kunstenaars en organisaties samen. Die kruisbestuiving zie ik ook tussen de Groningers en de Amsterdammers. Want hoewel er niets boven Groningen gaat, ben ik toch blij dat de organisatoren van Nieuwe Uitleenschatten ook over de grens, naar het westen, het oosten en het zuiden hebben gekeken."

Nardo Brudet
De eerste expositie met werk van onder anderen Barbara Guldenaar en Nardo Brudet duurt tot en met 24 juli. 's Avonds na sluiting worden alle werken gewisseld om op 25 juli te starten met de tweede expositie waarin onder anderen werk van Karin Hoogesteeger en Pascal van der Graaf is te zien. De einddatum is 7 augustus. De laatste expositie met werk van onder anderen F.M. Hutchison en Marjolein Mandersloot begint op 8 augustus en eindigt op 21 augustus.

Het Filiaal
Beide locaties van het CBK Groningen zijn ook opgenomen in het programma van Nieuwe Uitleenschatten. In Het Filiaal aan het Akerkhof 10 wordt werk uit eerdere edities van Nieuwe Uitleenschatten geëxposeerd. Het Filiaal heeft in die periode dezelfde openingstijden als de Der Aa-kerk. In de Kunstuitleen aan de Trompsingel 27 hangt werk uit de collectie van het CBK Groningen. De Trompsingel is geopend op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Voor beide locaties geldt toegang is gratis.

foto kunstwerk Barbara Guldenaar Lustrumeditie
De vorige editie van Nieuwe Uitleenschatten trok ruim 23.000 bezoekers. Het CBK Groningen verwacht ook een dergelijk aantal bij deze lustrumeditie. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag: 10.00 tot 17.00 uur. Op maandag en zondag is het publiek welkom van 13.00 tot 17.00 uur.
Zie ook www.cbkgroningen.nl

Gepubliceerd op: maandag 14 juli 2008
maandag 14 juli 2008:
Kunst gelijk meenemen naar huis op Nieuwe Uitleenschatten
Chinese delegatie met Ni Hao-ondernemer bezoekt Groningen
woensdag 9 juli 2008: