Provincie Gelderland

Arnhem, 14 juli 2008

GS STELLEN BEGROTING 2009 VAST

Een week nadat Provinciale Staten hun fiat hebben gegeven aan de Voorjaarsnota leggen Gedeputeerde Staten de Begroting 2009 alweer voor aan Provinciale Staten. Ook het volgend jaar willen Gedeputeerde Staten (GS) een krachtige impuls geven aan de uitvoering van het Gelderse Coalitieakkoord 2007-2011 door hiervoor 28 miljoen euro extra ter beschikking te stellen.

In totaal begroot de provincie haar inkomsten en uitgaven voor 2009 op 803 miljoen euro. Daarvan gaat een groot gedeelte naar het openbaar vervoer (ruim 91 miljoen euro), het aanleggen en onderhoud van wegen (132 miljoen), jeugd en gezin (137 miljoen) en vitaal platteland (104 miljoen euro), speerpunten uit het Coalitieakkoord. Over 2007 bleek dat de uitvoering niet het tempo had dat begroot was. Dat willen Gedeputeerde Staten voortaan voorkomen. Al in 2008 neemt het college maatregelen om deze zogenaamde onderbesteding sterk te verminderen.

Financieel beeld
De financiële positie van de provincie is gezond te noemen. Naast de bestaande middelen wordt om het Gelders Coalitieakkoord te realiseren 21 miljoen euro ingezet, dit geld was al gereserveerd. Daarbovenop stellen GS voor om in 2009 7,5 miljoen euro extra te gaan besteden. Dit geld wordt onder andere gebruikt voor het achterstallig onderhoud aan wegen, het wegwerken van de wachtlijsten in de jeugdzorg, de gratis museumdag en een subsidie voor Zorgbelang. Het totale beeld van de provinciale financiën is meer dan alleen de uitkomst van de begroting. Diverse projecten worden gefinancierd uit de Meerjarige Investeringsreserve Gelderland die vooral wordt gevoed uit dividend van Nuon. In het najaar komt hiervoor een actualisatievoorstel. Daarin worden de bedragen voor bijvoorbeeld weginfrastructuur en revitalisering van bedrijventerreinen ingepland.

Inkomsten
Voor het komende jaar begroot de provincie haar inkomsten en uitgaven op circa 803 miljoen euro. De belangrijkste inkomstenbronnen zijn de algemene uitkering van het rijk (179 miljoen), opcenten motorrijtuigenbelasting (172 miljoen) en specifieke uitkeringen van het Rijk (281 miljoen). De provincie raamt het dividend van Nuon op 70 miljoen euro.

Procedure Beleidsbegroting 2009
Gedeputeerde Staten (GS) hebben op 8 juli hun voorstel aan Provinciale Staten inzake de Beleidsbegroting 2009 vastgesteld. De begrotingsstukken worden begin oktober behandeld in de verschillende statencommissies, waarna Provinciale Staten op 29 oktober 2008 vergaderen over vaststelling van de begroting.