Gemeente Doetinchem

Persbericht, 9 juli 2008

Gemeenten willen zuiniger

Zes Achterhoekse gemeenten willen de komende jaren flink op energie besparen. Samen met Aalten, Bronckhorst, Montferland, Oost-Gelre en Oude IJsslstreek wil de gemeente Doetinchem een uitgebreid energieonderzoek laten uitvoeren. Daar waar forse besparingen gehaald kunnen worden, zullen die ook worden doorgevoerd.

Vanaf 1 januari volgend jaar moeten alle overheidsgebouwen die groter zijn dan 1000 vierkante meter, voorzien zijn van een energielabel. Dit is vergelijkbaar met de al voor autos gelden labelling, waarbij het A-label staat voor zeer energiezuinig en dit verder alfabetisch oploopt tot het G-label waarbij zeer veel energie wordt verbruikt.

Er zijn geen eisen geformuleerd aan welke maatstaf gemeentelijke gebouwen moeten voldoen. Gemeenten kunnen daarom volstaan met een eenvoudige meting ten behoeve van de labelling.

De Achterhoekse gemeenten kiezen echter voor een uitgebreider onderzoek, waarbij niet alleen de mate van energieverbruik wordt vastgesteld, ,maar ook aanbevelingen worden gedaan waar op welke manier hoeveel energie kan worden bespaard.

De gemeente Doetinchem heeft daarbij aangegeven behalve de gebouwen die verplicht moeten worden voorzien van een label, ook elf gebouwen te laten onderzoeken, waar de gemeente verwacht een reële milieuwinst te kunnen boeken. Het gaat daarbij met name om de verschillende gymzalen in de gemeente en zwembad de Byvoorde.

De onderzoeken naar de verplichte gebouwen worden voor 1 januari afgerond. De onderzoeken naar de gymzalen en het zwembad moeten voor 1 maart zijn afgerond.
De mogelijke energiebesparing wordt pas duidelijk na de onderzoeken zijn afgerond.