Rode Kruis Belgie


Een gloednieuwe wagen van Rode Kruis-Vlaanderen voor het transplantatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)

Jaarlijks kunnen vele mensenlevens worden gered door orgaantransplantaties. Dit op voorwaarde dat de organen voor transplantatie tijdig kunnen aangeleverd worden. Rode Kruis-Vlaanderen heeft een nieuwe wagen aangekocht waarmee deze levensreddende dienstverlening door het transplantatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) verder kan worden verzekerd.

Rode Kruis-Vlaanderen en het UZA stellen vandaag een nieuwe wagen voor die bestemd is voor orgaantransport. Het gaat om een Mercedes Viano, die is omgebouwd tot prioritair voertuig. De keuze is gevallen op dit specifieke model omwille van zijn bedrijfszekerheid en gebruikscomfort. Verder is de wagen voorzien van moderne communicatiemiddelen - waaronder de A.S.T.R.I.D.-radio, een handenvrije GSM-kit en een modern navigatiesysteem.

Jean-Pierre Vanelslander van Rode Kruis-Vlaanderen: âIn de toekomst zal orgaantransplantatie steeds belangrijker worden. Orgaandonatie raakt immers meer en meer maatschappelijk aanvaard. Een goed georganiseerd transport van de organen is dan ook noodzakelijk om heel wat levens te kunnen redden. Met dit gloednieuwe voertuig wil Rode Kruis-Vlaanderen tonen dat het een betrouwbare, efficiënte en kwaliteitsvolle partner is in deze dienstverlening.â

De nieuwe wagen zal continu ter beschikking staan voor het transplantatiecentrum van het UZA. âDat is een must,â bevestigt UZA-transplantatiechirurg Dirk Ysebaert. âZodra we melding krijgen dat een orgaan beschikbaar is, begint de klok te tikken. Een donorhart moet bijvoorbeeld binnen de vier uur na het wegnemen terug zijn ingeplant, anders is het verloren. Om dat te kunnen waarmaken moeten we zeven dagen op zeven, 24 uur op 24 uur kunnen rekenen op veilig en snel transport.â

Wanneer een donororgaan over middellange of lange afstand moet vervoerd worden, zet het transplantatiecentrum ook een helicopter of een vliegtuig in.

Praktische gegevens

Rode Kruis-Vlaanderen
Rode Kruis-Vlaanderen doet al bijna 20 jaar aan orgaantransport. Bij orgaantransport komt het erop aan om snel te reageren: daarom staat er constant een aangepast voertuig klaar plus een team van mensen die het hele jaar lang 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar zijn.

Het team voor orgaantransport bestaat uit 3 chauffeurs plus een medisch team van 4 à 5 mensen. De chauffeurs zijn vrijwilligers van Rode Kruis-Vlaanderen. Een interventie gebeurt telkens met 1 chauffeur en het medisch team. Daarom zijn er 6 plaatsen voorzien in de wagen voor orgaantransport.

Universitair Ziekenhuis Antwerpen
Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) staat bekend als een universitair expertisecentrum waar medische innovatie hand in hand gaat met referentiezorg van de hoogste kwaliteit. Een team van artsen, verpleegkundigen en transplantatiecoördinatoren staat continu ter beschikking voor het uitvoeren van donorprocedures en orgaantransplantaties. De afgelopen 29 jaar voerden ze in totaal 939 transplantaties uit. In dezelfde periode werden tijdens 599 donorprocedures in totaal 2590 donororganen gepreleveerd.

Mechelen, 14 juli 2008