Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

VROM en NWO tekenen gezamenlijk voor Duurzame Aarde

14 juli 2008

Op 10 juli heeft Minister Cramer van VROM samen met NWO-voorzitter Peter Nijkamp een handtekening gezet onder het convenant Beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek Duurzame Aarde. Hiermee hopen zij meer afstemming tussen de ministeries en kennisinstellingen te bewerkstelligen bij het onderzoek naar de (menselijke) effecten op klimaat, milieu en ecosystemen.

Zowel het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) als de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek ervoeren een noodzaak tot afstemming aan zowel de vraagkant (tussen ministeries) als de aanbodkant (tussen kennisinstellingen) van duurzaamheidvraagstukken. Samen gaan zij de kennisvragen inventariseren en op zoek naar financiële middelen om deze witte vlekken in te vullen.
Het convenant is het slotstuk van een traject naar meer afstemming van het onderzoek naar duurzaamheid. Eerder dit jaar werd het Nationaal Partnerschap Duurzame Aarde (NPDA) ondertekend. Dit partnerschap is bedoeld om een groot aantal partijen dat direct betrokken is bij onderzoek naar de (menselijke) effecten op klimaat, milieu en ecosystemen samen te laten werken. Het NPDA zal een belangrijke rol gaan vervullen bij de invulling van het NWO-onderzoeksthema Duurzame Aarde.

NWO-thema Duurzame aarde
De ingrijpende invloed van de mens op de aarde wordt steeds meer zicht- en voelbaar op vrijwel alle plaatsen op deze wereld. Het gaat om de effecten op klimaat, milieu en ecosystemen, met gevolgen voor veiligheid, armoedebestrijding en economische ontwikkeling, volksgezondheid en welzijn. Ter ondersteuning van een effectieve aanpak is integraal wetenschappelijk onderzoek nodig naar maatschappelijke oorzaken en effecten, en de complexe natuurlijke systemen. Resultaten moeten worden vertaald in scenario's en oplossingen.
VROM en NWO tekenen gezamenlijk voor Duurzame Aarde (klik op de afbeelding voor de grote versie)

Met het thema Duurzame Aarde wil NWO de nadruk leggen op een integrale, multidisciplinaire benadering vanuit natuur-, technische en sociale wetenschappen in drie deelvelden: Energy and resources; Global change and environmental variability; Global concerns, regional and local solutions. De resultaten moeten bijdragen aan de ontwikkeling van beleid en innovaties.

..............................