Ingezonden persbericht


Bouwbranche ziet voorlopig nog geen oplossing voor faalkosten

Ruim vier op de tien bedrijven die actief zijn in de bouw denkt dat deze sector niet inventief genoeg is om de faalkosten te verminderen. Bovendien denkt 60% van de bedrijven dat de bouwsector onvoldoende leert van de gemaakte fouten. Dit blijkt uit onderzoek van ten behoeve van het BouwKennis Jaarrapport 2008/2009.

Deze uitkomsten zijn schokkend, omdat dat de faalkosten in de bouw de laatste jaren flink zijn toegenomen. Uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy blijkt namelijk dat de faalkosten in de bouw in 2008 worden geschat op 11,4% van de omzet. In 2001 was dat nog 7,7%. Als een meerderheid van de bouwbedrijven denkt dat de sector niet inventief genoeg is en onvoldoende leert van fouten, dan ziet er niet naar uit dat de faalkosten op korte termijn zullen gaan dalen.

Bouwsector niet inventief genoeg
Vooral voorschrijvers en opdrachtgevers twijfelen aan de mate waarin de bouwsector in staat is om de faalkosten te verminderen. Van deze partijen denkt bijna de helft dat de bouwsector hier niet inventief genoeg voor is. De uitvoerende bouwmarktpartijen zijn meer overtuigd van de oplossingsgerichtheid van de bouwsector. Van de aannemers en installateurs denkt een derde dat de bouw niet inventief genoeg is om de faalkosten te verminderen. Ruim een kwart is het hier echter niet mee eens.

De bouwsector is niet inventief genoeg om faalkosten te verminderen (in %) zeer mee mee eens neutraal mee oneens zeer mee weet niet/geen eens oneens mening Voorschrijvers 9 40 24 23 0 4 Opdrachtgevers 5 41 34 15 1 4 Aannemers 2 32 29 34 3 0 Installateurs 5 28 38 18 1 10

Bron: BouwKennis, februari 2008

Bouw leert onvoldoende van gemaakte fouten De hoge faalkosten in de bouwsector komen vooral voort uit gebrekkige voorbereiding, slechte communicatie en beperkte evaluatie van projecten. Dat er op deze gebieden nog veel te verbeteren is, blijkt uit de antwoorden op de stelling `De bouw leert niet van gemaakte fouten, waardoor iedereen het wiel opnieuw blijft uitvinden'. Maar liefst zes op de tien bedrijven is het (zeer) met deze stelling eens. Gemiddeld zegt slechts 13% dat de bouw wel voldoende leert van de gemaakte fouten. Ook hier zijn de voorschrijvers het meest negatief. Van hen denkt bijna 70% dat het lerend vermogen van de bouwsector te beperkt is.

De bouw leert niet van gemaakte fouten, waardoor iedereen het wiel opnieuw blijft uitvinden (in %) zeer mee mee eens neutraal mee oneens zeer mee weet niet/geen eens oneens mening Voorschrijvers 12 56 17 15 0 0 Aannemers 11 48 20 20 1 0 Installateurs 9 49 25 11 1 5 Opdrachtgevers 8 48 26 15 1 2

Bron: BouwKennis, februari 2008

BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009 Eind augustus verschijnt het nieuwe BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009. Het Jaarrapport geeft een compleet overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en de verwachtingen voor de komende jaren in de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Een must voor iedere beleidsmaker.

De formule van het rapport is gewijzigd ten opzichte van de voorgaande jaren en vormt nu een echte blauwdruk voor uw marketing- en businessplan. Het rapport bestaat uit drie hoofdthema's te weten:
1. Markt, 2. Marketingmix en 3. Trends. Voor dit rapport worden enquêtes afgenomen onder verschillende doelgroepen binnen de bouw-, vastgoed- en installatiesector. Voor meer informatie omtrent het BouwKennis Jaarrapport Nederland 2008/2009 kunt u contact opnemen met Paul Waldekker (010 2066996, waldekker@bouwkennis.nl).

BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van hun beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor onze digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.