Ministerie van Financiën

Rapport Monitoring Commissie Corporate Governance Code

Hierbij bied ik u ter kennisneming aan het evaluatierapport van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code (Commissie Frijns). Het rapport is 4 juni 2008 aangeboden aan de ministers van Financiën en van Justitie, die in 2004 samen met de staatsecretaris van Economische Zaken de Monitoring Commissie hebben ingesteld.

Het rapport bevat - in het verlengde van de evaluatie - tevens voorstellen voor aanpassing van de Code. Deze voorstellen volgen op een verzoek dat VNO-NCW, mede namens VEUO, VEB, Eumedion, NCD en NYSE Euronext, in april 2008 aan de Monitoring Commissie heeft gedaan om de Code te actualiseren. Ook FNV en CNV hebben in mei 2008 de Monitoring Commissie verzocht om de Code aan te passen.

Tot 15 september 2008 hebben betrokken organisaties en overige belangstellenden de gelegenheid een reactie te geven over de aanpassingsvoorstellen van de Commissie.

De Commissie is voornemens om, met inachtneming van de ontvangen consultatiereacties, in december 2008 de aangepaste Code vast te stellen en aan te bieden aan de betrokken organisaties. Dan zal naar verwachting ook het kabinet worden verzocht om de aangepaste Code wettelijk te verankeren. Deze wettelijke verankering zal bestaan uit het bij algemene maatregel van bestuur aanwijzen van de aangepaste Code. Indien het kabinet hieraan gevolg geeft, is het rechtsgevolg van de aanwijzing dat beursvennootschappen verplicht worden in hun jaarverslag verantwoording af te leggen omtrent toepassing van de aangepaste Code.

Bij het politieke besluit omtrent de wettelijke verankering van de aangepaste Code zullen de Tweede Kamer en Eerste Kamer in het kader van de zogeheten voorhangprocedure nadrukkelijk worden betrokken.

De minister van Financiën,

W. Bos

Brief | 14-07-2008 | nr FM08-1732

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk: FM 2008-1732 M