Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

MACHU PICCHU NIET OP LIJST BEDREIGDE MONUMENTEN

UNESCO: PERU TERECHT ZUINIG OP ZIJN WERELDERFGOED

Amsterdam, 14 juli 2008 ­ De Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, ziet geen redenen om de wereldberoemde Incastad Machu Picchu op de lijst van bedreigde monumenten te plaatsen. Machu Picchu staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst, een positie die het Peruviaanse wereldwonder volgens de VN-organisatie verdient vanwege de bijzondere betekenis van de ruïne voor de gehele mensheid.

Goed beheer
Adviseurs van de VN-commissie voor Werelderfgoed waren bang dat aardverschuivingen, branden en oprukkende bebouwing de Incastad zouden bedreigen, maar de Unesco vindt dat het wel meevalt met die bedreigingen. De VN is van mening dat de regering van Peru de toeristentrekpleister uitstekend beheert en goed laat onderhouden.

Grotendeels intact
Machu Picchu werd pas in 1911 ontdekt door de Amerikaan Hiram Bingham. De stad, gebouwd op een granietrots in het zuiden van Peru, was eeuwenlang verborgen gebleven voor de Spaanse overheersers. Dat is ook precies de reden waarom het schitterend gelegen Machu Picchu grotendeels intact is gebleven voor het nageslacht. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere archeologische schatten in Peru en de rest van Zuid-Amerika. Drommen toeristen genieten tegenwoordig in Machu Picchu van de onvoorstelbaar ingenieuze bouwkunst van de Inca's. De regels voor een bezoek zijn echter streng: zo mag er nergens binnen het monument eten worden meegenomen of genuttigd, is het verboden op de muren te klimmen of zelfs maar de aangegeven wandelroutes te verlaten en worden groepen groter dan 20 personen niet toegelaten. Ook degenen die het monument te voet via de beroemde Inca-trail willen bereiken, zijn gehouden aan strenge regels. Zo mag nooit op archeologische vindplaatsen worden overnacht, is open vuur onderweg verboden en dient iedereen altijd zijn eigen afval mee te nemen.

Rechtstreeks
KLM vliegt dagelijks rechtstreeks met een Boeing 777 van Amsterdam naar Lima. Diverse Nederlandse touroperators bieden reizen naar Peru aan. Specialisten zijn o.a. Summum, Djoser en Baobab. De complete lijst van touroperators met Peru in het programma is beschikbaar bij het Verkeersbureau voor Peru.

Voor meer informatie of beelmateriaal in hoge resolutie, neem contact op met: Verkeersbureau van Peru (USP Marketing PR)
Contact : Natasha Sprengers-Hooper
Telefoon : 020 - 42 32 882
E-mail : natasha@usp.nl