Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten
14 juli 2008

Collegebesluiten
De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 8 juli
Wijzigen van de verordening op de speelautomaten en speelautomatenhallen (RvG)
Hotel Van der Valk wil uitbreiden. Onderdeel van dit plan is een verplaatsing en uit-breiding met 110 automaten van een speelautomatenhal van Jac van Ham uit het centrum naar Van der Valk (totaal 210 automaten). Om dit te kunnen realiseren is een wijziging van de Verordening op de Speelautomaten en speelautomatenhallen nood-zakelijk. De huidige verordening laat een tweede speelautomatenhal buiten het cen-trum namelijk niet toe. Het college en de burgemeester hechten veel waarde aan een goed werkend preventiebeleid. Hieraan worden dan ook eisen gesteld, zoals als eerste grote gemeente de leeftijdgrens stellen op 21 jaar in plaats van 18 jaar om speelautomatenhal te mogen betreden.
Klachtenjaarverslag 2007 (RvG)
90% Van de klachten in 2008 moet binnen de termijn van zes weken afgehandeld zijn. Dit voornemen komt voort uit het Klachtenjaarverslag 2007. Dit verslag geeft inzicht in het aantal klachten dat burgers hebben ingediend en de onderwerpen waarover zij hebben geklaagd. Ook staat erin hoe de gemeente de klachten heeft afgedaan. Op grond van het klachtenjaarverslag 2007 wil de gemeente de klachten in 2007 sneller afhandelen en voor burgers moet duidelijker worden wie bij klachten aanspreekbaar is over ingehuurde externe dienstverleners.
Herontwikkeling atletiekaccommodatie op sportpark de Hondsheuvels (MM)
De atletiekaccommodatie op sportpark de Hondsheuvels wordt herontwikkeld. De infrastructuur rondom de atletiekbaan verdient een kwaliteitsimpuls. Hierdoor ontstaat een hoogwaardige accommodatie die naast de dagelijkse atletiektrainingen de organisatie van aansprekende atletiekverenigingen mogelijk maakt. Met deze evenementen levert Eindhoven een bijdragen aan haar ambitie op het terrein van citymarketing en citybranding. Verder komt er door de komst van kantoorruimten, een kinderdagverblijf en fysiotherapiepraktijk een relatie tussen het sportpark en de omliggende wijken.
Beleidsplan archeologie 2008-2012 (MF)
De gemeente Eindhoven is verantwoordelijk voor het archeologische erfgoed in de stad en moet keuzes maken hoe ze met dit erfgoed omgaat en hoe dit ingepast wordt in het ruimtelijke beleid. Om dit inzichtelijk te maken is er een beleidsplan geschreven die de basis vormt voor de uitvoering van het beleid voor de periode 2008-2012. De volgende onderdelen komen terug in dit beleidsplan: de cultuurhistorische waardenkaart wijzigen, archeologisch onderzoek (waarbij de gemeente Eindhoven opdrachtgever is) uit laten voeren onder de bevoegdheid van het Bureau Archeologie, aanvullende taken op het gebied van vrijwilligers en taken die bevorderend zijn voor het maatschappelijk draagvlak uit blijven voeren. Daarnaast wordt de uitvoering van dit beleidsplan gezamenlijk opgepakt met de gemeente Helmond, hierdoor kan er efficiënter te werk worden gegaan.
Dienstverlenen doen we zo (MF)
Vanaf 19 mei is de eerste editie van het kwaliteitshandvest âDienstverlenen doen we zóâ (2008) op www.eindhoven.nl gepubliceerd. In dit handvest staan de servicenormen waar de gemeente Eindhoven met haar publieke dienstverlening voor wil staan. Om te kunnen meten hoe de gemeente qua servicenormen presteert, is de zogenoemde dienstverleningsmonitor ontwikkeld. De nulmeting van april maakt in één oogopslag duidelijk welke producten via welke kanalen (balie, telefoon, internet en post) worden afgenomen en in hoeverre de hiervoor vastgestelde termijnen in acht worden genomen. Eén van de conclusies is dat de gemeente goed op koers ligt als het gaat om de telefonische bereikbaarheid. De doelstelling is dat 80 procent van de telefoontjes binnen 20 seconden wordt opgenomen. In april van dit jaar was dit 73 procent. In januari was dat nog 58 procent. Van de binnengekomen post wordt 62 procent binnen de wettelijke termijnen afgehandeld. Om hier een beter resultaat te laten zien, worden er de komende maanden maatregelen genomen. Zo worden onder andere de posregistratiesystemen aangepast en een projectleider Post aangesteld.
In de raadsinformatienota wordt ingegaan op de resultaten, conclusies en verbeterpunten die het komend half jaar worden aangepakt. De eerste effectmeting komt in december in de commissie voor Bestuurlijke en Economische zaken.

Op grond van de dienstverleningsmonitor, deelname aan landelijke benchmarkonderzoeken en de mening van klanten worden de servicenormen jaarlijks geactualiseerd, uitgebreid en zonodig bijgesteld. Zo kunnen bezoekers via de gemeentelijke website hun waardering voor het kwaliteitshandvest kenbaar maken. Ook kunnen zij met het elektronische âUw mening teltâ-formulier hun mening of tip geven over de gemeentelijke dienstverlening zelf. Daarnaast gaat de gemeente in de tweede helft van 2008 actief in gesprek met klantgroepen. Via één of meerdere panels komen dan ook kwalitatieve aspecten van dienstverlening, zoals bejegening, taalgebruik en uitstraling, aan de orde. Dit alles wordt gebruikt voor de tweede editie van het kwaliteitshandvest dat begin 2009 zal verschijnen.
Evaluatie openbare ruimte (MF)
In de periode januari tot en met mei 2008 is het onderhoud van de openbare ruimte beoordeeld. Uit objectieve metingen blijkt dat de kwaliteit van de openbare ruimte op het gebied van âschoon en netjesâ aanzienlijk is verbeterd. Bijna alle onderdelen voldoen aan de doelstellingen die door de gemeente zijn vastgesteld. Alleen hondenpoep, onkruid in groen en graffiti blijven achter. Bewoners noemen zelf: zwerfvuil, hondenpoep, onkruid en graffiti als aandachtspunten. Bij de onderwerpen âheel en veiligâ zien we een tegenovergesteld beeld. De objectieve metingen laten wat achterstanden zien. Bewoners zijn echter redelijk tevreden over verharding, markering, grasvelden en boomspiegels en weten waar ze met een klacht terecht kunnen. Zij vragen wel aandacht voor het onderhoud van voetpaden. Hier wordt in de onderhoudsprogrammaâs voor 2009 en 2010 rekening mee gehouden. Zie persbericht Integraal uitvoeringsplan Genneper Parken 2008 (MF) In Eindhoven Zuid ligt Genneper Parken, een natuurlijke omgeving die rijk is aan leuke attracties en activiteiten. Voor dit waardevolle landschap is een voorstel opgezet. Dit voorstel gaat onder andere voor versterking van de groenstructuur en de openbare ruimte zorgen. Enkele maatregelen die terug komen in dit uitvoeringsplan zijn: A. Coolenlaan toegankelijk maken voor rolstoelen en rollators, voetbalvelden voorzien van kunstgras, herinrichting tennispark, verkeersdrempels in Willem Elsschotlaan, plaatsing authentieke verlichtingsmasten, herstel Dommelmeander in voormalige stadskwekerij, Genneperweg Noord afsluiten voor autoverkeer, enzovoorts. Van de meeste maatregelen wordt verwacht dat deze in 2008 en 2009 worden uitgevoerd. Voortaan komt de gemeente ieder jaar met een uitvoeringsplan waarin de maatregelen staan beschreven.
Het Eindhovense Schoolnet: Breedband (ICT) benutting in het primair en voortgezet onderwijs (EvM)
De gemeente heeft een faciliterend aanbod ontwikkeld voor primair en voortgezet onderwijs, waarbij de realisatie wordt beoogd van een breedbandig open glasvezel netwerk, dat:


* toegankelijk is voor alle onderwijsinstellingen en bibliotheken;
* bijdraagt aan een verbeterde bedrijfsvoering;
* vormgeeft aan aantrekkelijk, effectief en eigentijds onderwijs.

Het college heeft opdracht gegeven om uiterlijk 1 september de start en uitvoering van dit aanbod, dat nu nog de werktitel âhet Eindhovense Schoolnetâ heeft, ter hand te nemen.
De gemeente Eindhoven ziet het onderwijs in de stad als een cruciale peiler voor maatschappij en economie. Zowel de gemeente als de Eindhovense onderwijs-instellingen erkennen noodzaak en voordeel van (collectieve) benutting van ICT.
contact

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00