Gemeente Amersfoort

Scootmobielcursus: voor meer zelfvertrouwen in het verkeer

Alle eigenaren van een scootmobiel in Amersfoort hebben een uitnodiging gekregen om op 17juli 2008 een gratis scootmobielcursus bij te wonen. Organisatoren zijn de gemeente Amersfoort en Veilig Verkeer Nederland. Doel van de cursus is om bestuurders van een scootmobiel meer zelfvertrouwen te geven in het verkeer. Deelnemers raken op een plezierige, leerzame en aangename manier vertrouwd met de geldende verkeersregels en het besturen van de scootmobiel.

Wethouder Luchtenveld woont een deel van de cursus bij: . "Een scootmobiel is een vrij nieuw bijzonder vervoermiddel. Ook in Amersfoort zie je er steeds meer terug. Sommige bestuurders van een scootmobiel voelen zich onzeker in het verkeer en durft durven de buurt niet uit. Terwijl een scootmobiel juist bedoeldt is om mensen die slecht ter been zijn meer bewegingsvrijheid te geven! De gemeente Amersfoort biedt deze groep inwoners daarom graag deze cursus aan"..'

Onzekerheid

Een scootmobiel is een driewielige of vierwielige scoorter. Het aantal scootmobielgebruikers is de laatste jaren sterk toegenomen en zal naar verwachting nog verder toenemen. Uit onderzoek blijkt dat 30% van de scootmobielgebruikers zich vaak onzeker voelt bij deelname aan het verkeer. Bij de aflevering van een scootmobiel krijgt de gebruiker een instructie van een uur over de bediening van het voertuig. De voertuigbeheersing moet de gebruiker zelf in de praktijk leren. Sommige mensen hebben grote moeite om zich deze kennis en vaardigheden eigen te maken. Met als gevolg dat zij de scootmobiel niet - of niet veilig - gebruiken. De cursus kan in de behoefte aan meer informatie voorzien.

Verkeersregels

Een bestuurder van de scootmobieler moet zich aanpassen aan de verkeersregels die gelden op het weggedeelte waarop hij of zij rijdt. Op de stoep gelijk aan een voetganger, op het fietspad gelijk met een fietser en op straat gelijk aan een fietser of bromfietser.

Informatie:
Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 46 12, e-mail: t.vanwoudenberg@amersfoort.nl.

U bent op 17 juli aanstaande van harte welkom om deze scootmobielcursus bij te wonen.

Het programma is als volgt:
om 13.00 uur uUitleg van de verkeersregels voor scootmobielgebruikers

+ 14.00 uur oOefenen met de scootmobiel op een parcours op een afgesloten terrein; d. Daarna gaat u in een groep met een instructeur het verkeer in. + 15.30 uur nNabespreking en adviezen
+ 16.00 uur uUitreiking certificaten.
Locatie: in het gebouw van de Hervormde Kerk, Leusderweg 110, Amersfoort, ingang Daltonstraat.