Costa Rica: reizende sportschool leert kinderen over hun rechten 14 juli 2008, San Jose - In Costa Rica reist een bus van de organisatie 'Fútbol por la Vida' rond, om kinderen uit sociaal geïsoleerde en inheemse gemeenschappen kennis te laten maken met sport.

Op het pedalentoestel kunnen kinderen onder meer hun motoriek en coördinatievermogen ontwikkelen. Foto: Unicef Costa Rica/2008 Op het pedalentoestel kunnen kinderen onder meer hun motoriek en coördinatievermogen ontwikkelen. Foto: Unicef Costa Rica/2008

Bij de naam Fútbol por la Vida, dat 'Voetbal voor het leven' betekent, zou je denken dat er alleen maar voetbal op het programma staat. Deze organisatie biedt echter veel meer dan dat. Via allerlei sportieve activiteiten wordt kinderen spelenderwijs geleerd wat hun rechten zijn. Dat is hard nodig in de tien gemeenschappen die de bus aandoet. De dorpen kampen met diverse sociale problemen, zoals armoede en kindermishandeling.

De medewerkers van Fútbol por la Vida - de organisatie wordt financieel gesteund door Unicef - zetten originele speeltoestellen in. Op het pedalentoestel bijvoorbeeld, moeten de kinderen hun evenwicht zien te bewaren en krijgen ze meteen een oefening in teamwork en geduld. Bovendien kunnen ze op het toestel hun motoriek en coördinatievermogen trainen.

Groter zelfvertrouwen
Sport is niet alleen goed voor lichaam en geest, maar kinderen leren via sportactiviteiten ook hoe ze op een positieve manier met elkaar kunnen omgaan. Meer sociale en seksegelijkheid, een groter zelfvertrouwen, betere leerprestaties, minder stress en depressies: al die zaken krijgen kinderen bijna automatisch cadeau als ze aan sport doen.

"Ik heb veel via sport geleerd, vooral door te voetballen. De coaches leerden ons hoe we onszelf tegen drugs en geweld konden beschermen en hoe we door te praten aan de oplossing van onze problemen konden werken. Voetbal heeft me ook geleerd hoe het is om deel uit te maken van een team," zegt de 17-jarige Heylin Gonzalez.