Artis

Amsterdam

Persbericht

Zebra geboren in Artis

Amsterdam, 14 juli 2008

PERSBERICHT ARTIS

Zebra geboren in Artis
Artis verheugd over jong van ernstig bedreigde Grévy- zebra

Op 10 juli is zebra Jambo geboren op de Afrika Savanne van Artis. Het is een mannetje en hij maakt het goed. De naam Jambo betekent "Hallo" in het Swahili. Jambo is het derde jong van merrie Zohra en hengst Fonzie. Moeder Zohra beschermt en zoogt haar jong goed.

De draagtijd van deze zebra's is ongeveer 13 maanden. Ze krijgen één jong dat al binnen 10 minuten kan lopen. De fraaie Grévy-zebra die Artis houdt, leeft op de droge savannen van Noord Kenia, Somalië en Ethiopië. Deze bedreigde diersoort is de grootste zebrasoort met opvallend grote oren en smalle strepen. Grote delen van zijn vroegere leefgebied zijn nu bewoond door mensen. Elders concurreert vee met de zebra's om water en voedsel en ook stroperij eist zijn tol. Op dit moment leven er in Afrika nog slechts zo'n 2.000.

Artis participeert in het Europese fokprogramma om de Grévy-zebra te behoeden voor uitsterven. Daarnaast financiert Artis projecten voor de bescherming van Grévy-zebra's in Noord Kenia, waar nog de grootste populatie van deze soort is.