Gemeente Kapelle

Jaarstukken 2007 Gemeente Kapelle

Het boekjaar 2007 is voor de gemeente Kapelle financieel gunstig uitgevallen. De jaarrekening is afgesloten met een positief resultaat van bijna 2,5 miljoen. Het resultaat is grotendeels veroorzaakt door incidentele meevallers van 2,3 miljoen. De voornaamste meevallers zijn de dividenduitkeringen van de Bank Nederlandse Gemeenten en Delta N.V., de rentelasten- en baten en baten- en lasten verband houdende met de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet werk en bijstand.

De accountant heeft een goedkeurende verklaring voor de jaarstukken 2007 afgegeven.

Door de raad is in de vergadering van 1 juli 2008 besloten om aan het positief resultaat met name de volgende bestemming te geven:


- reservering voor eventuele realisatie brede school EUR 1.046.000


- reservering voor aanleg tunnel
Zuidhoek EUR 1.046.000


- reservering voor
verkeersveiligheid
EUR 30.000


- reservering voor uitvoering maatschappelijke ondersteuning EUR 135.000


- reservering voor afvalverwijdering en riolering EUR 236.500

De tarieven van de gemeentelijke belastingen zijn in 2007 met 1,25% verhoogd, met uitzondering van de tarieven voor de afvalstoffenheffing (gelijk gebleven) en het rioolafvoerrecht (stijging 1,8%). Uitgangspunt bij deze tarieven is dat deze kostendekkend zijn.

Uit onderstaande overzicht blijkt de belastingdruk bij een woning met een WOZ-waarde van EUR 190.000:

Eigenaar woning onroerende zaakbelastingen

EUR 195,00

Rioolafvoerrecht

EUR 154,00

Afvalstoffenheffing meerpersoonshuishouden

EUR 264,00

EUR 613,00

af: korting gemeentelijke heffingen

EUR 50,00

Totaal belastingdruk.

EUR 563,00

Bestuur en organisatie

De gemeenteraad is verdeeld over zes partijen en bestaat uit 15 raadsleden.

De raad is als volgt samengesteld:

CDA

Mevrouw M.J.Vermeij-Wensink en de heren C.A. Toorenaar, E. Damen, M.C. Eversdijk;

PvdA

De heren R.H.D. Lambeck, M.S. van Hekke en H.M. Riel;

Christenunie

mevrouw R. Rijksen-Blok;

VVD

De heren P. Arkenbout, G.E. Verdurmen

Gemeentebelang

De heren A.W. Schmid, W.J.A. van Boven en G.A.M. van Gool;

SGP

De heer L.A. Niewenhuijse en B.P. Pors;

Het college van burgemeester en wethouders bestaat uit: de heren S.W.G.M. Kramer (burgemeester), G.J.J. Burger (CDA), J.H. Herselman (VVD) en L.F. Kosten (SGP);

De functie van secretaris/algemeen directeur is tot 15 juni 2007 ingevuld door mevrouw drs. W.A. Unk. Per 1 januari 2008 is mevrouw ir. M. Quapp in deze functie benoemd. In de tussenliggende periode is deze functie waargenomen door de loco-secretaris de heer R. Hogendorf.

Eind 2007 waren er 82 ambtelijke medewerk(st)ers in dienst van de gemeente Kapelle, hetgeen gelijk was aan het aantal medewerk(st)ers aan het begin van het jaar.

Per 1 januari 2007 is officieel de samenwerking gestart op het gebied van gemeentelijke belastingen (heffing, invordering en waarderen van onroerende zaken) met de gemeenten Goes, Borsele, Tholen en Kapelle.

In de loop van 2007 heeft de gemeente Kapelle diverse inwonersavonden georganiseerd om burgers te informeren over het functioneren van de gemeente en de gemeentelijke organisatie. Ambtelijke medewerk(st)ers uit de organisatie waren hierbij betrokken en hebben burgers geïnformeerd over hun werkzaamheden.

Per 1 januari 2007 is de vernieuwde website live en is gestart met het E-programma Kapelle. Op deze wijze willen wij de inwoners en bedrijven in de toekomst nog beter van dienst zijn.

Aan het begin van het jaar is de samenwerking op het gebied van vergunningverlening en handhaving met de gemeente Reimerswaal beëindigd.

Woningbouw

In het jaar 2007 is gestart met de nieuwbouw van woningen in het bestemmingsplan Zuidhoek. Het voornemen is om in de 1e en 2e fase (periode 2007 tot en met 2011) van dit plan ca. 200 woningen te realiseren. In Kapelle, Overtieringe 4e fase is gestart met de bouw van 26 woningen.

Ook kon worden gestart met de bouw van 38 woningen op het Amaliaplein in Wemeldinge.

Op het bedrijventerrein aan de Smokkelhoek zijn in 2007 diverse nieuwe bedrijven gevestigd, zowel vanwege verplaatsing uit de kernen als nieuw voor de gemeente Kapelle.

Openbare ruimte

In 2007 zijn er diverse zaken in de openbare ruimte uitgevoerd. De voornaamste investeringen waren de aanleg van de randvoorzieningen in het kader van de riolering in diverse kernen, de vervanging/renovatie van riolering aan de Alexanderstraat/ CD Vereeksestraat /Biezelingsestraat en de aanleg van een hemelwaterafvoerriool Lange Meet - Bruelisstraat. Voorts is in 2007 een deel van de Vroonlandseweg gereconstrueerd en heeft het herstraten van Papendijke plaatsgevonden.

Eind 2007 zijn de kunstgrasvelden bij het sportcomplex Groene Woud in Kapelle gerealiseerd en zijn er extra financiële middelen beschikbaar gesteld voor de bouw van de club- en kleedaccommodatie van de voetbalvereniging Kapelle en de korfbalvereniging Kapelle.

Gestart is met een verkennend onderzoek naar de realisatie van een brede school in de kern Kapelle. Per 1 januari 2008 zijn de Facetscholen (openbaar basisonderwijs) verzelfstandigd.

ocht u vragen hebben over de jaarstukken 2007 dan kunt u contact opnemen met de wethouder Financiën, de heer Jon Herselman tel. 333128 of j.herselman@kapelle.nl.