Stadsdeel Amsterdam Centrum


Overlast in het Wallengebied gedaald

14 juli 2008

De overlast in het Wallengebied en in de Nieuwmarktbuurt is in de eerste vijf maanden van 2008 flink gedaald, in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Dat concludeerden bewoners, ondernemers, politie én stadsdeel Centrum tijdens de presentatie van de laatste resultaten van het project Veiligheidsschouwen in Kleur op woensdag 9 juli.
Met name drugsgerelateerde overlast, veroorzaakt door verslaafden en dealers, is sterk afgenomen. Uit de laatste schouwgegevens, over de periode januari 2008 - mei 2008, blijkt dat de overlast in de Nieuwmarkt Noord en Zuid en op de Wallen Zuid bijna verdwenen is. Wel is er nog een concentratie rond de Dam, Warmoesstraat, de Pieter Jacobszstraat en de Nes. Dichter bij de Nieuwmarkt springt de Barndesteeg er nog steeds uit. Met het plaatsen van een extra camera in de Barndesteeg is de verwachting dat deze straat uit de overlast top 10 zal verdwijnen.

Stadsdeelvoorzitter Els Iping benadrukt dat de resultaten geen aanleiding mogen zijn achterover te leunen: Het stadsdeel doet er alles aan om de overlast in het Wallengebied en de Nieuwmarktbuurt terug te dringen. Dankzij de betrokkenheid en inzet van enerzijds bewoners en ondernemers en anderzijds de centrale diensten en zorginstellingen is het gelukt de overlast in het Wallengebied en de Nieuwmarktbuurt te verminderen. Ook de de leefbaarheid en veiligheid zijn verbeterd. We zijn blij met deze positieve resultaten, maar er blijft nog veel werk te doen.

Meer informatie
Wonen > Veiligheid > Veiligheidsschouwen in kleur

Op deze afbeelding kunt u zien dat er een duidelijk afname is van het aantal keer dat er rommel op straat is gezien, die veroorzaakt is door bijvoorbeeld drugsgebruik of prostitutie. Dit soort rommel noemen wij bij het schouwen "stille getuigen".