Gemeente Graafstroom


Ondertekening intentieverklaring Reiniging Alblasserwaard- Vijfheerenlanden

Gorinchem 10 juli de gemeente Hardinxveld-Giessendam, de gemeente Gorinchem en de Inzameldienst GGNZ (van de gemeenten Graafstroom, Giessenlanden, Nieuw-Lekkerland en Zederik) hebben vandaag een intentieverklaring getekend om te komen tot een gezamenlijk inzamelbedrijf. Het nieuwe afvalinzamelbedrijf heeft de werknaam RAV, dat staat voor Reiniging Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. In het verzorgingsgebied van de betrokken gemeenten wonen in totaal circa 100.000 mensen.

De intentieverklaring geeft het startsein voor een haalbaarheidsonderzoek. De verwachting is dat een gezamenlijke en daarmee grotere reinigingsdienst minder kwetsbaar zal zijn. De overheadkosten kunnen worden verdeeld en de afvalinzameling kan dan efficiënter en effectiever worden uitgevoerd.

Aan het eind van dit jaar wordt het onderzoek afgerond en vindt in de betrokken gemeenten politieke besluitvorming plaats over de voortgang. De ondernemingsraden en het personeel van alle betrokken organisaties zijn nauw bij deze ontwikkelingen betrokken.

Mogelijke samenwerking kan diverse voordelen opleveren. De betrokken gemeenten kijken naar de mogelijkheid om de haal- en brengsystemen van de verschillende afvalstromen door de RAV te laten verzorgen (restafval, GFT, glas, papier, textiel, Klein chemisch afval, grofvuil). Daarnaast hebben gemeenten de mogelijkheid om ook taken op het gebied van beheer openbare ruimte door de RAV te laten verzorgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het machinaal en handmatig verwijderen van zwerfafval, gladheidbestrijding, werkplaats, graffitiverwijdering, ongediertebestrijding.