Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk
14 juli 2008 NUO/30180

Onderwerp
Nieuwe Uitvoeringsorganisatie Onderwijs (NUO)

Eind september 2007 heb ik u geïnformeerd over mijn voornemen om te komen tot één nieuwe uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs als onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Zie kamerstukken 2007-2008, 31 201 en 31200 VIII, nr. 4). In de brief heb ik aangekondigd dat ik per 1 januari 2010 wil overgaan tot een bundeling van de uitvoeringsfuncties in één nieuwe uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs (werktitel: NUO), door middel van een fusie van de Informatie Beheer Groep (IB-Groep) met de Centrale Financiele Instellingen (CFI).
Deze fusie moet leiden tot een verbetering van de dienstverlening aan burgers en instellingen door vermindering van administratieve lasten en verbetering van de kwaliteit van de geleverde informatie(diensten). Voor de opdrachtgever moet meer flexibiliteit in de uitvoering ontstaan. De afgelopen periode zijn deze doelstellingen en dit fusieplan verder uitgewerkt en onderbouwd. Dit proces is uitgemond in een voorgenomen besluit dat ik eind april 2008 voor advies aan de medezeggenschap van het bestuursdepartement, CFI en de IB-groep heb voorgelegd.

In dit voorgenomen besluit gaat het onder meer om: o Het ontwikkelingsperspectief voor de uitvoering in de sector onderwijs en de nieuwe eisen aan de uitvoeringorganisatie(s) die daaruit voortvloeien: integratie van processen, bundeling van professionaliteit en een samenhangende en eenduidige besturing van de uitvoeringstaken van het ministerie van OCW.
o Om dit te kunnen realiseren zullen per 1-1-2010 de IB-groep en CFI opgeheven worden en zal een nieuwe uitvoeringsorganisatie voor het onderwijs opgericht worden. o De nieuwe uitvoeringsorganisatie krijgt de status van een baten-lasten-dienst. o De Wet Verzelfstandiging Informatiseringsbank wordt per 1-1-2010 ingetrokken. o De OCW-beleidsfunctie zal de uitvoeringsorganisatie in een eerder stadium bij de beleidsvoorbereiding betrekken en de beantwoording van de vraag hoe een nieuw beleidsvoornemen uitgevoerd wordt eerder aan de uitvoeringsorganisatie overdragen.

blad 2/3

o De Voorzitter van de Raad van Bestuur NUO neemt zitting in het MT OCW om zo te waarborgen dat "de uitvoering aan tafel" zit bij de voorbereiding van en de besluitvorming over nieuw beleid. Eventuele problemen in de uitvoerbaarheid van beleid, capaciteitsgebrek in de uitvoering en in de uitvoeringsketen van uitvoeringsorganisaties tot scholen, worden zo tot op het hoogste niveau in de OCW-organisatie gehoord.
o De rolverdeling bestuursdepartement - NUO bij het informatiebeleid wordt verlegd op basis van de volgende principes:
Het bestuursdepartement ­ meer specifiek de onderwijs-DG's- blijft verantwoordelijk voor het formuleren van de informatiebehoefte die voortvloeit uit de beleidsagenda en de stelselverantwoordelijkheid.
NUO wordt verantwoordelijk voor het voorzien in de informatiebehoefte van het OCW- bestuursdepartement en de Inspectie van het Onderwijs. De regie over de inrichting van de (keten)informatisering wordt versterkt en ligt bij de uitvoeringsorganisatie.
o De uitvoeringsorganisatie wordt gevestigd op de huidige locaties in Groningen en in Zoetermeer. Het hoofdkantoor wordt gevestigd op de locatie Groningen. Eerder heb ik in mijn brief aan de TK van eind september 2007 al aangegeven dat ik de locatie Groningen als hoofdvestiging beschouw. Het tot stand brengen van één organisatie met de ambitie die hoort bij het ontwikkelingsperspectief vraagt om integratie van processen en een eenduidige besturing van de organisatie. De algemene leiding van de NUO komt in de hoofdvestiging in Groningen. De algemene leiding zal gelet op de relatie beleid-uitvoering- toezicht ook regelmatig overleg voeren op het bestuursdepartement en op de NUO-locatie Zoetermeer gelet op de sturing van het primaire proces van instellingsbekostiging. Bij de keuze van locatie Groningen als NUO-hoofdkantoor waar ook de algemene leiding en ondersteuning worden gevestigd, speelt uiteraard ook mee, dat de leiding van de nieuwe uitvoeringsorganisatie wordt gesitueerd dichtbij het zwaartepunt van de primaire processen en het merendeel van de medewerkers De afweging over de taakverdeling in het accountmanagement voor onderwijsinstellingen wordt bij de voorbereiding van het reorganisatieplan nader onderzocht, waarbij de directe link met de primaire processen naar de scholen uiteraard belangrijk criterium zal zijn.

Over dit voorgenomen besluit heb ik de afgelopen maanden uitvoerig overleg gevoerd met de betrokken ondernemingsraden.
De Departementale Ondernemingsraad / de ondernemingsraad van CFI en de ondernemingsraad van de IB-Groep hebben onlangs een positief advies over dit voorgenomen besluit uitgebracht. Aan beide adviezen is een aantal voorwaarden en afspraken gekoppeld voor de verdere uitwerking van de fusie. Hierbij spelen onder andere de werkgelegenheidseffecten voor de NUO-vestigingen een rol. Het totale aantal arbeidsplaatsen van de NUO zal als gevolg van de fusie niet afnemen, waarbij de verdeling van de werkgelegenheid over de twee vestigingen Groningen en Zoetermeer zal verschuiven richting Groningen.
Vooral het bundelen van de NUO-stafdiensten in het hoofdkantoor in Groningen zal leiden tot een verschuiving van ruim 100 arbeidsplaatsen van Zoetermeer naar Groningen .

blad 3/3

Aan het CFI-personeel is gemeld dat van een gedwongen verplaatsing van CFI-personeel van Zoetermeer naar het hoofdkantoor in Groningen geen sprake zal zijn. Voor de betrokken CFI- personeelsleden die hun werk niet willen volgen, is een werk-naar-werk-garantie van toepassing conform het OCW-convenant dat met de vakbonden al over de taakstelling in het kader van vernieuwing van de rijksdienst was afgesproken. Deze garantie betekent dat ontslag vermeden zal worden.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat de fusie, gezien de eerder genoemde voordelen die voor burgers en instellingen verwacht mogen worden en gelet op de positieve adviezen van de medezeggenschap, nu voluit doorgezet moet en kan worden.
Zoals besproken tijdens het Algemeen Overleg met de Vaste Commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de IB-groep op 24 juni jl. zal ik er daarbij uiteraard voor zorgen dat de dienstverlening door de IBG (en CFI) tenminste op het afgesproken peil blijft. Ik ben er van overtuigd dat op termijn de fusie zal kunnen bijdragen aan verbetering van de dienstverlening aan burgers, instellingen en professionals.

Ik zal dit najaar met een verdere uitwerking komen van deze plannen en hierover ook het overleg voeren met de medezeggenschapsorganen. Ik zal uw Kamer in het najaar van 2008 over de voortgang van deze operatie informeren. Tevens bereid ik een wetsvoorstel voor intrekking van de Wet Verzelfstandiging Informatiseringsbank per 1 januari 2010 voor. Dit wetsvoorstel zal ik tijdig aan de Tweede Kamer ter behandeling aanbieden.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk