Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland bedroefd over dood Geremek

13 jul 2008 | De Nederlandse regering is geschokt en bedroefd over het plotselinge overlijden van de voormalige Poolse dissident, hervormer en minister van Buitenlandse Zaken Bronislaw Geremek.

Geremek was begin jaren tachtig een van de oprichters van de vakbond Solidariteit, die de impuls gaf tot de val van het communisme in Polen. Na de democratische omwenteling eind jaren tachtig zette hij zich onder andere als minister van Buitenlandse Zaken in voor de terugkeer van Polen in Europa, wat in 2004 werd bekroond met het lidmaatschap van de EU.

"Hij was niet alleen een man van grote morele moed, maar ook een leider die zijn dromen en die van heel Polen wist om te zetten in realiteit," aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Hij was een man waar Europa trots op kan zijn. We zullen hem ontzettend missen."

Geremek was tot op de dag van zijn dood prominent lid van het Europees Parlement, waar hij pleitte voor de voortzetting van de Europese eenwording en een daadkrachtig optreden van de EU in de wereld.

Staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) reageerde geschokt op het nieuws van het overlijden van zijn persoonlijke kennis. "Bronislaw was een groot Europeaan, een groot historicus en een moedige dissident. Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden."

Geremek zorgde in 1999 samen met de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen voor het aanhalen van de banden tussen Polen en Nederland. Ze organiseerden de zogeheten Utrecht-conferentie, een platform voor overleg tussen ambtenaren van de centrale Poolse en Nederlandse overheid, die nog steeds regelmatig plaatsvindt.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl