KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

13-7-2008

ISAF WJK: Nederlanders besluipen de kopgroep

Arhus, zondag 13 juli, Het zonnetje begint steeds meer te schijnen in Denemarken! Bijgestaan door de wind, kracht 3 tot 4 Beaufort, en mooie golven begon deze dag als een ideaal plaatje. Wederom moest er hard gewerkt en zeker later ook diep nagedacht worden. Een eenzame regenbui zorgde voor een uitdagende tactiek naast de al regelmatig draaiende wind. Het bleek best goed te doen om het ritme in de winddraaiingen te vinden, maar een donkere wolk kwam als verrassing nog even tussendoor met een afwijkende richting. Jason en Sam lieten zich hierdoor tijdens een verder hele mooie race onaangenaam verrassen. Liggend op de 1e plek in het laatste kruisrak schatte zij de wind niet goed in en vergaten hun mooie plaats te verdedigen, waardoor een 16e plaats het hoogst haalbare werd. Jammer genoeg zakten ze hierdoor 2 plaatsen in het klassement, wat de prestatie van dit team tot nu toe eigenlijk te kort doet.

Alle andere Nederlandse zeilers wisten wel een paar plaatsen te stijgen op de ranglijst. Annemiek en Jeske besluipen zelfs de
koppositie in de 29-er dames klasse. In hun eerste race waren ze nog bang voor weer een te vroege start en keerden daarom terug om
vervolgens in een weergaloze inhaalrace terug te komen tot een 6e plek op de finish. Beide andere wedstrijden werden met machtsvertoon gewonnen. Zonder hun slechte aftrek, een OCS, sluipen zij nu al naar een 4e plaats in het klassement!

Rob en Mathijs hebben nog geen echte stijgende lijn te pakken, maar presteren in ieder geval constant. Michelle houdt vooral onder de fysiek zware omstandigheden met haar 15 jaar wat moeite in de laatste meters. Morgen werkt ze aan de balans in haar boot en daardoor een betere afronding van de races. Toch bezet ze een verdienstelijke 19e plaats.

Maarten Max leek in de ochtend nog het gaspedaal niet goed gevonden te hebben, maar ging uiteindelijk toch weer aan zijn tenen de baan rond. Wat beloond werd met een stijging van 2 plaatsen in het klassement, waardoor hij nu de top 10 binnen wandelt.

De weg naar de top wordt dus voortgezet in hoe ISAF Guru, Jim
Saltonstall, het zo mooi kan verwoorden: The most challenging sport in the world!

E-mailadres:koen.verhart@watersportverbond.nl