KPN NV

KPN Nieuws

Ministerie van Economische zaken kiest voor 'groene' ICT

Datum

14 juli 2008

Nummer

054

Het ministerie van Economische Zaken gaat zijn dataopslag onderbrengen in nieuwe groene CyberCenters van KPN. De nieuw te bouwen duurzame CyberCenters worden energieverantwoord gekoeld en zijn optimaal beveiligd. Een nieuw innovatief koelingsysteem zorgt voor een besparing van meer dan 30% op het energieverbruik. Hiermee geeft het ministerie invulling aan het beleid van staatssecretaris Heemskerk om energie te besparen in de ICT-sector. De overeenkomst tussen het ministerie van Economische Zaken en KPN heeft een looptijd van drie jaar.

Economische Zaken krijgt een afgeschermde ruimte van 100 m2 in het KPN CyberCenter in Haarlem. Hier worden de data, de servers en de kantoorautomatisering van het ministerie ondergebracht. De forse energiebesparing is mogelijk door het innovatieve Kyoto Cooling© systeem, waarbij buitenlucht langs een zogenaamd roterend koudewiel wordt geleid. Dit koelt vervolgens de recirculatielucht van het datacentrum.

Volgens Eelco Blok, lid Raad van Bestuur KPN is het verduurzamen van de ICT-voorziening en het daardoor realiseren van minder CO2-uitstoot één van de pijlers in het mvo-beleid van KPN. De focus ligt daarin niet alleen op het vergroenen van de eigen organisatie, maar ook op de vertaling hiervan in de dienstverlening aan klanten. Met de opslag in de groene datacenters zijn de gegevens van het ministerie goed beveiligd zonder dat de koeling het milieu onnodig belast , aldus Blok.

Bedoeling is dat Economische Zaken in september gebruik gaat maken van de KPN CyberCenter-dienstverlening. In de loop van 2009 is in CyberCenter Haarlem het KyotoCooling® systeem operationeel.

Meer informatie:

Ministerie van Economische Zaken

Persvoorlichter

Edwin van Scherrenburg

Tel: (070) 379 6464

Emai: e.v.vanscherrenburg@minez.nl