Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Door de sociale recherche Maastricht werden de afgelopen weken een twee grote fraudezaken opgelost.


1.Een 64- jarige Maastrichtenaar werd afgelopen week aangehouden ter zake bijstandsfraude. Uit het onderzoek van de sociale recherche bleek dat de man gedurende 4 jaren werkzaam was voor een klussenbedrijf. Hij verrichtte allerlei sloopwerkzaamheden op diverse bouwprojecten in België en Nederland. Ook verrichtte hij opruimwerkzaamheden en bracht het bouwafval naar de containerparken. Verder beheerde hij het magazijn van het bedrijf. De man kreeg samen met zijn vrouw een bijstandsuitkering van de gemeente Maastricht. De man heeft de gemeente Maastricht benadeeld voor een bedrag van E 75.000,=. Dit geld zal worden teruggevorderd en de uitkering is beëindigd.


2. Een 46- jarige Maastrichtenaar werd eveneens afgelopen week aangehouden ter zake bijstandsfraude. De man werkte reeds een drietal jaren voor diverse uitzendbureaus door geheel België. Bovendien bleek uit het onderzoek dat hij zijn hoofdverblijf in Brussel had. Hij bewoonde daar illegaal een kamer. De man was zelfs zo brutaal om bijzondere bijstand aan te vragen voor tegemoetkoming van vervoerskosten naar Luik in verband solliciteren. Als reden gaf hij op dat hij in Nederland geen job kon krijgen van vanwege zijn gebrekkig Nederlands. In Wallonië had hij meer kans daar hij de Franse taal goed beheerste. In werkelijkheid was hij reeds werkzaam in diverse plaatsen rond de regio's Brussel en Luik. Betrokkene had met zijn loon in België en zijn volledige uitkering in Maastricht een meer dan modaal inkomen. Hij verklaarde al het extra geld maandelijks te hebben overgeboekt naar zijn familie in Congo. Bewijzen hierover had hij niet meer, alles liep via tussenpersonen. In België had hij jaren geleden een bankrekening geopend. Deze rekening werd bewust geopend voor zijn Belgische inkomsten. Ook veranderde opzettelijk diverse malen van adres in België. Hierdoor dacht hij dat hij moeilijker te traceren was. De man kreeg een alleenstaande WWB uitkering van de gemeente Maastricht. Hij heeft de gemeente Maastricht benadeeld voor een bedrag van E 35.000. Ook dit bedrag wordt teruggevorderd en er zal beslag worden gelegd op de tegoeden van zijn buitenlandse bankrekening. Ook deze uitkering is onmiddellijk beëindigd.

Dit onderzoek kan mogelijk een breekpunt/voorbeeld zijn voor hechtere samenwerking tussen de Belgische en Nederlandse autoriteiten. Een bestandsvergelijking met tussen beide landen kan onze schatkist miljoenen euro's opbrengen.

Beide personen zullen ook een belastingaanslag krijgen met betrekking tot de ten onrechte ontvangen huurtoeslag.

Er is tegen beiden proces-verbaal opgemaakt ter zake valsheid in geschrifte.

Voor nadere info:

Peter van Ochten
Sociale Recherche Maastricht
043-3504806
06-55858510


---- --