Ordina Beheer NV

Out of office-reply maakt slapende honden wakker

~Opkomst technologieën als internet en mobiele telefonie brengen nieuwe risicos met zich mee voor vakantiegangers~

Is het gas uitgedraaid? Zitten alle paspoorten in de koffer? Zijn de ramen dicht en de deuren op slot? Iedereen die deze zomer op vakantie gaat, werkt zo zijn eigen checklist af. Echter, het toenemende gebruik van internet, mobiele telefonie en andere technologieën brengt ook nieuwe risicos met zich mee voor wie een paar weekjes naar het buitenland gaat. Veel gezinnen hebben hun checklist hier nog niet op aangepast.

Als je niet goed oplet, kan gevoelige informatie snel in handen vallen van de verkeerde mensen, zegt Sander Bierens, Business Unit Manager Information Security & Information Risk Management bij Ordina. Zo nemen veel mensen een laptop mee op vakantie of laten hem achter in de auto en denken dat de laptop via een wachtwoord is beveiligd. Als je inlogt op een draadloos netwerk of via kabel kun je al onbeveiligd zijn ingelogd. Ook kunnen hackers eenvoudig de informatie die op je harde schijf staat booten om Windows heen, dus om je wachtwoorden heen. Maak daarom altijd een back-up en laat geen vertrouwelijke informatie achter op je harde schijf zoals wachtwoorden en privé-informatie.

Ook wie gebruik maakt van internetcafés, moet voorzichtig zijn. Bierens: Je weet natuurlijk nooit wie over je schouder meekijkt tijdens het internetbankieren. Zelfs het checken van je email is niet zonder gevaar; via een relatief simpele truc als het registreren van toetsaanslagen kan een vreemde zo in je email-inbox neuzen. Zorg er daarom in ieder geval voor dat je goed uitlogt en alles goed afsluit. En controleer daarna regelmatig je banksaldo, om er zeker van te zijn dat er geen vreemde bedragen worden afgeschreven.

Door internet en email wordt het bovendien steeds gemakkelijker voor mensen met kwade bedoelingen om er achter te komen wanneer iemand van huis is. Wie zijn voicemail inspreekt met de boodschap we zijn op vakantie tot half augustus, maakt het potentiële inbrekers wel heel gemakkelijk. De mensen die het echt moeten weten, zoals je beste vrienden en naaste familie, weten toch wel dat je op vakantie bent, zegt Bierens. Anderen die je willen bereiken, kunnen ook nog wel een paar weken wachten. Probeer zo min mogelijk slapende honden wakker te maken.

Volgens Bierens moeten mensen zich over het algemeen wat bewuster worden van de risicos die ze lopen als ze op vakantie gaan. Het is natuurlijk niet zo dat je constant groot gevaar loopt, maar je moet wel goed opletten wat je doet met gevoelige informatie. Wees je bewust dat de omgeving niet altijd zo veilig is als je misschien wel denkt.

De checklist met zeven tips voor de beveiliging van je informatie: - Geef nooit je creditcard(gegevens) aan een vreemde;
- Wees voorzichtig met internetbankieren in het buitenland, in verband met het opslaan van privacy-gevoelige informatie;
- Ook als alleen je email checkt in een internetcafé, moet je zorgen dat je goed uitlogt en afsluit;
- Als je nog wilt werken in het buitenland, zorg er dan voor dat je informatie niet wordt meegelezen door een ander;
- Zorg dat je laptop goed beveiligd is, voordat je inlogt op een (draadloos) netwerk;
- Stel geen out of office-reply in op je privé-email;
- Spreek niet op je voicemail in dat je op vakantie bent.